Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Франция ще има президентски избори на 10 април 2022 година. 

Седем месеца преди изборите, вече има 11 кандидати за поста, които са обявили официално, че ще се изправят срещу Макрон.

У нас - по традиция, два месеца преди президентския вот кандидатите срещу Радев не са ясни. 

Не е трудно да стигнем до извода, че парламентарните сили не могат да намерят достоен противник за него и сега въпросът е не дали Радев ще спечели, а с колко. 

Търси се мъж, обединител на нацията

Това, което партиите, които няма да подкрепят Радев, търсят, е мъж, който да е приет добре и да е обединител на нацията. Защо мъж? Презумпцията е, че кандидатът трябва да е достоен противник на Радев - представителен (ако може да е без шкембе и дори да не може да прави лупинги с изтребител, няма да е лошо, ако има сили за поне едно коремно възлизане на лоста), да е с ясна евроатлантическа ориентация (например да не си пуска снимки с руската посланичка през ден), да знае как да се държи в чужбина и по протокол, и неофициално (а не да пита “Ю уонт куешчънс, интервю ор уот?” пред камерата на Съвета в Брюксел, където се правят изявления - но някой трябваше да му обясни; нито да ходи сред лидерите с преводач, както правеше един бивш премиер).

А защо не жена? Ами всички разноцветни социолози твърдят, че още не сме дорасли за това. Имаме и ярък пример от последната кампания.

Противникът на Радев може да не е пилот на изтребител, но обществото очаква да е силен.

Ако приемем, че кандитатът ще е обединяваща фигура, може да е някой бивш харесван президент (Петър Стоянов, който обаче деликатно май отказа в телевизионно интервю), доктор герой от борбата с COVID (лекарите обикновено са интелигентни хора, знаят езици, но едва ли ще свърши работа изчегъртаният шеф на “Пирогов”, а ген. Мутафчийски почти го забравихме). 

Късно е за нов идол, а старите не стават

Въпреки че ГЕРБ видяха какво стана, когато издигнаха Цецка Цачева един месец и четири дни преди предишните избори, и този път те ще ни изненадат в последния момент. И въпреки, че Деница Сачева заяви в “Панорама”, че при избори 2 в 1 ще имат партиен кандидат, Бойко Борисов съвсем адекватно заяви днес, че ще се търси личност, обединяваща цялата демократична общност.

Едва ли това може да е човек, ангожиран с конкретна партия - например Даниел Митов или Христо Иванов. Не е ясно какъв би бил успехът на свободния в момента на политическия пазар Николай Младенов. Да, политиците с международна кариера обикновено са одобрявани от обществото, независимо от личните им качества (справка Кунева), но той трудно би събрал гласове освен от ГЕРБ и някаква неясна периферия, като бивш министър на Борисов едва ли би бил припознат от ДБ например. 

Всъщност, интересно е дали ДБ ще има кандидат и кой ще е той и въобще би ли приела да подкрепят кандидат на ГЕРБ? За последното, едва ли. Остава новият любимец на народа Кирил Петков, но той, естествено, няма как да играе срещу Радев. А и трябва да е живял у нас в последните пет години. 

За популярни личности от други сфери (например - Христо Стоичков, Лазар Ангелов, Стойка Кръстева, Лили Иванова, Димитър Бербатов) вече е късно, тъй като едва ли нормален човек би направил експеримента със Слави. В близка Украйна комик стана президент, а боксьорът Кличко - кмет на Киев, но за разлика от нашия шоумен, не избягаха от отговорност, когато им гласуваха доверие. 

Кметът на Киев Виталий Кличко е бивш боксьор. А президентът - тв комик. Но у нас след провалените опити на Слави Трифонов да поеме отговорност за държавата едва ли ще има много хора, навити на експерименти. 

Какво излиза? Основен противник на Радев на първия тур може да се окаже единствено ниската избирателна активност и многото партийни кандидати. А евентуалният му втори мандат със сигурност ще е не по-малко турбулентен от първия, особено ако му се наложи да работи с правителство “на статуквото” тази зима. 

Коментари

На 14-ти Ноември

Ще има тричане на РРадев!

Умнокрасиви кретени...

Абе, кретени (мало)умнокрасиви, нали вие му коленичихте на руската подлога ГРУмен Радев, нали вие се строихте под шумкарския му юмрук, нали вие нямахте никакви забележки към него! Вие, негодници нещастни, легитимирахте усилията му да дискредитира и ликвидира парламентарната демокрация, в услуга на кремълските му ментори! Проклети да сте! Бог да пази България!

Ама как ще сте изпуснали момента бе, шапшал!

Нали юмручето на руската уруспия Радев ви дотика до парламента бе, бедни подопашни нищожества. Като отплата за търкалянето в нозете и лизането на миризливи зелени чорапи бе, шматарок. Сега, другите нямаме вина, че вие сте по-некадърни и от един тъп фатмак, та се налага фърчилко да ви подпичква с негови умнокрасиви проекти. Аре отичайте в канала, че дотегнахте на всички със скимтенето си.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.