Metallica отбелязва 30 годишнината от издаването на едноименния си пети студиен албум, по-известен като „Черния албум“, с две забележителни нови колекции – The Black Album Remastered и The Metallica Blacklist. 

Издаден на 12 август 1991 г., с изцяло черна обложка и без заглавие, The Black Album не просто затвърждава статуса на Metallica като най-известната метъл банда в света, но и ги превръща в една от най-големите групи на всички времена, напомня zrockradio.bg.

Черният албум е категорично най-успешният световно признат студиен проекти на Metallica. Tой застава под номер 1 в класациите на над 10 държави, а в него влизат някои от най-големите класики – Enter Sandman, The Unforgiven, Nothing Else Matters, Wherever I May Roam, Sad But True, с които легендите се издигат до това да са хедлайнъри на концерти на най-големите стадиони в света.

"Черната" плоча остава и без конкуренция като най-продаваният албум в историята, надминаващ продажбите на всеки релийз, във всеки жанр за последните 30 години.

Сега бандата, послучай 30 годишния юбилей, логично представя нова ремастерирана версия с максимално качество на звука и в няколко формата – двоен винил, стандартно CD, тройно CD и лимитиран делукс сет бокс (вижте снимката по-горе).

Не че е изненада за мултимилионната корпорация, в която са се превърнали отдавна 4-мата някогашни сърдити "трашъри", но, както вече бе анансирано, има и друга изненада - The Metallica Blacklist. Това не е просто трибютен албум, а най-големият проект, създаван от екипа на Metallica. Той включва кавъри на техни песни от 53-ма артисти от всякакви жанрове, поколения, култури и дори континенти (само да посочим монголците HU).

Тази колосална колаборация обединява певци, автори на песни, кънтри, EDM и хип хоп артисти, които споделят любовта си към творчеството на Metallica, както и рокери, инди изпълнители и икони в рок и метъл музиката.

Да посочим само Майли Сайръс, Елтън Джон, Хуанес, Кори Тейлър, Дейв Геън, Имелда Мей и много други безкрайно талантливи звезди от музикалната сцена. Някои от кавърите са дотолкова преправени, че да паснат на предпочитания стил на артистите, които ги изпълняват, други остават верни на оригинала, а трети се заиграват с песните дотолкова, че ги пресъздават в изцяло нови версии и форми.

Специално от метъл кралете посочват, че албумът е създаден с благотворителна цел, като всички приходи от продажбите му ще бъдат разделени между организации, избрани от артистите и фондацията на Metallica – All Within My Hands. 

За да придобиете някаква бегла представа, вижте трейлър на "черния списък":

The Black Album излезе във всички формати на 10 септември, а The Metallica Blacklist ще бъде достъпен в дигиталните платформи на същата дата и на физически носител на 1 октомври.

Албумите можете да поръчате на физически носител на MusicMall.bg.