Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Над 10 месеца след поставянето на първите дози ваксини срещу COVID-19 пред специалистите по света стои въпросът - нужно ли е вече ваксинираните да получат още една доза?

Това всъщност са два различни въпроса, обясняват лекарствените регулатори в Европа и САЩ - третата доза и подсилващата (бустър от англ . booster) дозата изпълняват различни функции в борбата срещу пандемията и се поставят по различни причини.

Третата доза е само за имунокомпрометирани

Третата, или допълнителна доза ваксина, е само за хора с отслабена имунна система, обясняват от Европейската агенция за лекарствата.

Става дума за хора с определени болести или на определено лечение, чиято имунна система има голям шанс да не е реагирала ефективно на първите две дози ваксина. Великобритания преди дни стана първата държава, публикувала детайлни изисквания за тези, които могат да искат трета доза ваксина, и се очаква до дни да започне поставянето им.

Британците включват в списъка: хора с остра или хронична левкемия, клинично агресивни лимфоми (които са в лечение в момента), хора с миелома, хора с вируса на СПИН и ниски показатели, хора, получили терапия със стволови клетки в последните 24 месеца, хора с агамаглобулинемия. И още - хора на имуносупресивна или имуномодуларна терапия в последните шест месеца, най-често това са получатели на донорни органи.

На Острова за трета доза е одобрена както ваксината на "Пфайзер", така и тази на "АстраЗенека".

Европейската агенция на лекарствата заяви преди дни, че няма нужда държавите членки да чакат специално разрешение, за да одобрят третата доза за тези хора, както и за най-възрастните хора със здравословни проблеми, особено живеещите в домове за възрастни. Но подчертават, че при ниски нива на ваксинация - каквито например са в България, която все още е на дъното на ЕС - трябва да са приоритет първо неваксинираните.

Подсилващата доза е за всички - но засега не е нужна

Подсилващата доза ваксина е нужна, тъй като вече са налице данни, че шест месеца след поставянето на ваксината ефективността й да спира инфекции намалява.

Тук е важна друга подробност - много хора разбират от това, че ваксината просто спира да действа след някакъв период. Това е напълно невярно - ако е имало имунен отговор, ваксината запазва в голяма степен защитата срещу тежко преминаване или смърт - тя спада от около 95% на 85%, сочат данни от болниците в Израел и САЩ.

Според проф. Сара Гилбърт, водила разработването на Оксфордската ваксина (AstraZeneca), на този етап  не са нужни подсилващи дози за всички.

"Трябва да пратим ваксини в държави, където малка част от популацията е ваксинирана до момента", смята тя.

В Израел обаче са на друго мнение - там бустърите са на практика вече задължителни и ваксинационният паспорт скоро няма да важи за хора, които не са си поставили трета доза. Причината е наличието на немалко инфекции сред вече ваксинираните. Но и в Тел Авив в момента фокусът е предимно върху най-възрастните.

Ще подейства ли третата доза, ако първите две не са свършили работа? Да, потвърждават две публикации от Израел (които още не са публикувани официално) - трета доза "Пфайзер" води до ръст на антителата и повишена защита срещу инфекция.

Аргумент срещу подсилващите дози е тезата, че предлагането им ще убеди много хора, че ваксините всъщност не работят.

Други специалисти смятат, че и медиците на първа линия се нуждаят от подсилваща доза, тъй като те биват излагани постоянно на много по-голям вирусен товар. Времето на подсилващите дози за всички ще дойде по всяка вероятност през следващата година.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.