Мерките, които бяха обявени със заповед на здравното министерство вчера, са обсъдени с целия експертен състав по епидемиология към здравното министерство, и са научно обосновани. Това подчерта днес служебният здравен министър Стойчо Кацаров в ефира на бТВ.

На въпрос защо бе променено работното време на заведенията от 22 до 23 ч, след като сутринта бе обявено първото, а в заповедта следобед излезе второто, Кацаров обаче отговори:

"Обсъждахме го през деня докато бъде издадена заповедта. Преценихме, че е по-добре 23 от 22 ч. Имаше колебания колко да бъде часа, и това не е толкова важно."

Не е имало натиск, подчерта той, макар точно в този диапазон ресторантьори и собственици на заведения да излязоха на протест. По същото време неговият заместник Димитър Петров се изрази по-ясно пред БНТ:

"Този въпрос отдавна се поставя - дали вирусът се държи по един начин преди 23 ч и след 23 ч. Не, не се държи, но хората се държат по различен начин след 23 ч. Ние не сме някакви канцеларски плъхове и ходим също по заведения, знаем какво става в един ресторант и в едно нощно заведение"

Кацаров подчерта:

"Ние не изгаряме от желание да налагаме мерки и да ограничаваме. Длъжни сме да го направим заради увеличения брой хоспитализирани и починали. Длъжни сме да предприемем мерки, след като изпуснахме възможността през лятото да се ваксинираме."

Получение са 40 становища от работодателски и браншови организации, някои от предложенията в тях са влезли в мерките. Няма сериозни разминавания с мерките, които националният здравен инспектор Ангел Кунчев предложи, твърди Кацаров, макар в действителност те да бяха доста по-строги.

"Мерките според нас са достатъчни в този им вид и научно обосновани", повтори министърът.

Кои ще могат да сложат трета доза - става ясно до седмица

Кацаров обясни още, че очаква съвсем скоро становище за това кои групи от хора ще имат право на т.нар. буустър доза - трета доза ваксина, която да увеличи шансовете за изграждане на антитела сред хора с компрометирана имунна система.

"Това ще стане вероятно още другата седмица, след като този създаден съвет даде съответните препоръки за трета доза."

Той подчерта, че не се предвижда за момента трета доза за всички, защото регулаторният орган - Европейската агенция за лекарствата - е одобрил само две дози.

"Масовото прилагане на трета доза трябва да стане при промяна на регулаторните правила. Ако поставянето на треза доза се окаже, че има ефекти, които не са предвидени, кой ще поеме отговорността?"

86% от смъртните случаи са при хора над 60 години

Ако бяхме ваксинирали достатъчно дори само от най-възрастните българи, нямаше да се налага да налагаме каквито и да е било мерки, подчерта Кацаров.

"От смъртните случаи, котио регистрираме, 86% са на хора над 60 годишна възраст", отбеляза той. "Ако бяхме ваксинирали 70-80% от населението, което беше напълно възможно, има ваксини, дори има избор, сигурно щяхме да махнем и маските."

Той подчерта, че здравното министерство не работи по ваучер система за окуражаване на ваксинацията. Но подкрепя всяка подобна инициатива - от супермаркети или големи вериги.

Не задължителни ваксини, а задължение за предпазване - при лекари и служители на социалните домове

Не е висок процента на ваксинирани сред лекарите, учителите или служителите на социалните домове за възрастни, призна министърът. Затова е обсъждано и въвеждането на "такова задължение за някои категории лица".

"Това не значи задължение за ваксиниране, това е задължение да предпазим хората вътре. Възможно е да се стигне до подобен тип мерки", обясни той.

Това означава, че работещите в здравната система или социалните домове може да бъдат задължени на същия принцип като бизнесите, които искат да отворят на 100% капацитет - т.е. да представят негативен тест, сертификат за преболедуване или ваксинационен сертификат. Министърът многократно повтори, че това не е задължение за ваксинация.

Кацаров призна, че е имало забавяния за изплащането на допълнителните 1000 лв на лекари, които работят в COVID отделения, в отделни болнични заведения заради неясноти в методиките. Но сега са изплатени всички средства до юли. 

Той обясни новата методика, която според него е по-честна:

"Ако работиш пълен работен ден, целия месец, получаваш 1000 лв. Ако работиш извънреден труд, ще получиш повече, ако си в отпуска половината месец. Има такива, получавали 1000 лв, затова, че са прекарали 1 час в COVID отделение. Не е справедливо, съгласете се, ако вие сте целия месец в ковид отделение, да вземете 1000 лв, а някой, консултирал веднъж, също да вземе 1000 лв."