Деликатно, но в същото време настойчиво, от Централната избирателна комисия днес опитаха да обяснят на президента Румен Радев, че избори 2 в 1 биха били най-лекият вариант по отношение на организацията, а ако има дистанция, то две седмици са "критичен минимум". Макар и да не можаха да отговорят на този етап на поставените от него въпроси относно оптимизацията на процеса. Въпроси, изникнали от едно обявление на говорителката на комисията Росица Матева, че избирателят може и да превърти... шест страници на екрана на машината, за да завърши успешно гласуването.

Както бе обявил по-рано, президентът поиска среща с членовете на ЦИК, за да вземе окончателно решение на коя дата да насрочи изборите за 47-ото Народно събрание и респективно, да разпусне сегашното. Още преди дни стана ясно, че макар да не му се нравят избори и за парламент, и за президент на една и съща дата, вероятно това решение ще се наложи. Тази дата е 14 ноември. Парламентът вече назначи този ден за повеждане на вота за "Дондуков" 2. 

"Всички знаем, че отделните избори изискват и много повече финансови средства. Българите натрупаха изключително много електорална умора и трябва да отидат в три поредни празнични дни на избори", констатира и днес президентът, визирайки 14 ноември за президентски вот, 21 ноември за балотаж и предполагаемо 28 ноември за парламентарен вот.

"Народното събрание определи последната възможна дата за президентските избори и върнатият вчера (от БСП) мандат чувствително намалява възможностите за парламентарните избори и затова в обществото чувствително се говори за 2 в 1", допълни той.

И подкани членовете на ЦИК да изложат мнението си.

Председателката на комисията Камелия Нейкова първо подчерта, че и друг път са се провеждали избори 2 в 1 (макар с бюлетини, не с машини), така че в това отношение ЦИК има опит. Макар да не се ангажира с финансовите въпроси, които се решават от Министерския съвет, Нейкова посочи, че всеки един вид избор струва около 60 милиона лева. Към момента заделени с актуализацията на бюджета, но само за президентския вот, са 133 милиона, като неотдавна в интервю за БНТ Нейкова изрази мнение, че те може да са достатъчни за вот 2 в 1.

"Не мога да кажа категорично, че избори 2 в 1 ще са по-евтини, отколкото ако са на различни дати, но смея да твърдя, че ако са 2 в 1 логистиката ще бъде извършена само веднъж. При различен вот няма да се налага купуване на нови машини", подчерта председателката на ЦИК.

Визира се хипотезата, при която комисията закупува допълнителни или 1200 или около 2400 нови устройства, ако има вот 2 в 1, за да се постаавят машините в секциите с над 300 или над 400 избиратели с цел скъсяване на времето за гласуване. А тези секции са около 2400 на брой. В този смисъл говорителят Цветозар Томов посочи, че на местните избори след две години този брой допълнителни устройства ще е необходим така или иначе и ако се закупят сега, разходът после ще бъде спестен.

Нейкова отчете още, че при вот 2 в 1 ще има по-високи възнаграждения за членовете на секционните комисии, но и че само логистиката на последния вот е струвала 5 милиона лева. А при избори заедно тя ще бъде спестена в този ѝ обем.

"От технологична гледна точка, в случай на различни дати, нашата препоръка е между отделните избори да има минимум две седмици. Даже аз бих го определила като критичен минимум с оглед машинното гласуване", посочи още председателката на ЦИК.

Което идваше да рече, че ако президентът не насрочи вот 2 в 1 на 14 ноември, изборите за нов парламент отиват много назад във времето - дори след 28 ноември. И последваха въпроси от страна на президентската институция каква е разликата с настройването на машините между двата тура на президентския вот, между които има седмица. На което Нейков отговори, че едното е само пренастройка, а другото модифициране на софтуера.

"И в 7-дневен срок сме длъжни да се справим, но си е риск", посочи председателката на ЦИК.

Радев попита и за някои важни подробности по отношение на самото гласуване - с една или с две карти ще се гласува за различните видове избори, ако са в един ден, как ще изглеждат бюлетините на екрана и др. Отговори Матева, която посочи, че демо варианти все още не са разигравани, но навремето е имало симулация за избори в Белгия, като там се е наложило и "прелистването" на шест страници. Което смути президентът и администрацията му и те поискаха ранна разяснителна кампания и бързи решения по този въпрос.

ЦИК обаче на практика не може да взима решения преди насрочването на датата.