Избори 2 в 1 изглежда най-вероятният вариант за гласуване през ноември въпреки съпротивата на президента Румен Радев, който трябва да насрочи вота за Народно събрание. Днес пленумът на левицата се събира, за да вземе окончателно решение кога да върне получения трети мандат за съставяне на правителство – предварително обречен на неуспех. 

Първоначално в кулоарите вървеше „клюка“, че БСП няма да се бави и още утре ще върне мандата. Макар по конституция президентът да няма срок, в който трябва да издаде указ, с който и се разпуска Народното събрание, и се назначава дата за новите избори, се следва презумпцията за „разумен срок“. Но този „разумен срок“ има риск да остави неразгледани няколко важни и знакови законопроекта. И в този смисъл днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов призова публично БСП да забави малко връщането на мандата, за да има време Народното събрание да приеме измененията в Закона за съдебната власт, с които се предвижда закриването на специализираното правосъдие, както и изменения при избора на Висшия съдебен съвет.

Пред Клуб Z от ръководството на левицата заявиха, че са склонни да не бързат с връщането на мандата. И се очаква да сторят това по-следващата седмица. Но крайното решение ще се вземе на днешния Национален съвет, който започва в 14 ч.

Връщането на мандата и разпускането на НС има пряка връзка с конституционните срокове за определяне на дата за новите избори. По неофициална информация президентът е искал вота за „Дондуков“ 2 да е на 7 ноември. От БСП пък са искали същата дата за парламентарните избори, като в парламента дори има „закачки“ между депутатите, че датата не е случайно избрана – заради Октомврийската революция.

При забавяне на връщането на мандата след 10 септември, парламентарни избори на 7 ноември са невъзможни – заради течащия срок от не по-късно от 60 дни за организирането им – описан и в конституцията, и в Изборния кодекс.

При връщане на мандата в средата на септември, се очертават няколко възможни дати за парламентарния вот – 14 ноември, когато ще са президентските избори, за което днес парламентът най-сетне взе решение, 21 ноември – когато би трябвало да се проведе вторият тур и отиващата съвсем назад във времето неделя – 28 ноември.

Последните две дати обаче биха означавали умишлено бавене от страна на държавния глава на разпускането на парламента. 

„Вървим към избори 2 в 1“, посочиха от левицата очакванията си за решението на държавния глава. 

Тоест, едновременно гласуване и за парламент, и за президент на 14 ноември.

Макар все пак да остава и вариантът вотът за НС да се проведе в деня на балотажа.

"Радев иска президентските избори да са първи. Особено на фона на очакването, че ГЕРБ ще спечели парламентарните", коментираха в полза на този вариант от бившата управляваща партия.

„За“ 2 в 1 се обявиха и по-голямата част от партиите в парламента. Един от основните аргументи е и пестенето на финансови средства. С актуализацията на бюджета са предвидени 133 милиона лева – но те са само за президентските избори. Председателката на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова обаче вече обяви, че при избори 2 в 1 ЦИК може да се впише в рамките на тези средства – защото ще се спести голяма част от логистиката. Отделен вот би струвал допълнително 60-65 милиона лева. От фирмата доставчик на машините за гласуване - „Сиела Норма“ също декларираха готовност да настроят машините за вот 2 в 1.

На този фон аргументите на президента да не иска едновременно гласуване – че то противоречало на духа на конституцията, както и че за него като за кандидат отделен вот е по-изгоден, издишат. 

Междувременно докато вчера левицата искаше да се съкратят сроковете за разглеждане на актуализацията на бюджета, но искането не бе прието, а БСП взета на подбив, че бърза заради "Октомврийската революция" (тоест за дата на вота 7 ноември), днес изненадващо от "Има такъв народ" предложиха същото. И то бе прието. Така актуализацията ще се гледа в зала извънредно другия вторник - с т.нар. малки бюджети на ДОО и НЗОК, а големият (централен) бюджет - до края на пленарната седмица.