Очаквано по места имаше случаи с машини, които не сработиха и това наложи още в първите часове на изборния ден забавяне на процеса. Отделно още вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение гласуването с устройствата да бъде преустановено и да се премине към резервния хартиен вариант в пет секции в страната - заради проблеми с устройствата. Секциите са в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково.

Към 14 ч. ЦИК вече беше взела решение за общо 46 секции, с които ще се премине на хартиено гласуване (в тях влизат и обявените вчера пет). Те са в различни изборни райони.

В страната се гласува с общо 10 516 устройства. Или по изчисленията на ЦИК, процентът на машините за гласуване, които не работят, е изключително малък - 0,39.

В чужбина проблем имало с две секции. В едната - в Испания, машината е блокирала, но за кратко и гласуването с нея е било продължено. Другият казус е от Турция, където е имало две машини в една СИК, едната е отказала. Вероятно става въпрос за Бурса (за случая - виж долу).

Говорителката на ЦИК Росица Матева уточни, че най-честите дефекти при машините са, че машината за гласуване е спряла, не отпечатва разписките, не работи печатащото устройство или картите не сработват. Всички тези проблеми не могат да бъдат оправени от техниците.

Иначе още със старта на изборния ден имаше и около 10-ина сигнала за блокирали устройства, като в повечето случаи техниците успяват да реагират в рамките на 20-ина минути и гласуването продължава.

Един от първите сигнали дойде от Бурса, като за случая съобщи пратеникът на Нова тв. Едната машина се е счупила след първия гласоподавател. След това и другата машина се развалила. Техническо лице от училището, в което се намира секцията, успяло да отстрани проблема само при втората машина. Към 10 ч. са гласували около 60 души, посочва още телевизията. За сравнение на предните избори общо вотът си са дали около 800 души. Голяма част от хората се отказват, като видят, че трябва да гласуват с машина и се насочват към секции с хартиени бюлетини.

В Русе се оказа, че част от машините не са били пуснати навреме и това е забавило старта на изборния ден.

В секция в Стара Загора също имаше проблем. Изборният ден започна с час по-късно. Причината е, че машината е била настроена за включване в 9 ч. Предстои ЦИК да вземе решение за удължаване на изборния ден там.

"Проблемът с таймерите на машините е отстранен навсякъде и продължават да работят", уточни още Нейкова пред националната телевизия.

В Сливен се породи напрежение, след като стана ясно, че в списъците с кандидатските листи, поставени пред секциите, има грешка при изписването на една от партиите. Гласуването бе преустановено за около 45 минути.

В столично училище пък спря токът. Но машините имат собствено захранване и гласуването не е било спирано - докато електротехниците възстановят подаването на ток.

В секция в Пловдив пък десетки гласоподаватели чакаха още със старта на изборния ден, за да бъде отстранена повреда в устройството.