Решение на Софийския градски съд вещае втори сериозен успех за Димитър Бербатов и екипа му - извънреден конгрес на БФС  ще трябва да се проведе на 12 октомври.

Съдът по същество приема, че подписката за свикване на предсрочен конгрес е изрядна и включва задължителните подписи на поне 1/3 от клубовете - членове на БФС, пише "Сега".

От решението, с което Клуб Z разполага, става ясно, че съдът е бил сезиран всъщност не от самия Бербатов, а от повече от 1/3 от членовте на Сдружение "Български футболен съюз" - искането е подадено от 189 футболни клуба (общо в списъка на БФС са 551 клуба, б.р.).

Както Клуб Z писа, на свое заседание Изпълкомът на 19 август отхвърли искането за конгрес с обяснението, че част от подписката не съответствала на наредбата.

Практически това бе временен успех за силите около Борислав Михайлов и бе насрочен редовен конгрес за 18 март 2022 г.

Именно това атакува Бербатов, а "Сега" пише, че решението е окончателно и не може да бъде обжалвано.

То гласи, че конгресът трябва да се проведе на 12 октомври от 10:00 часа в зала 1 на НДК. На него ще бъде спазен упоменатият в подписката дневен ред, който включва и освобождаване на стария и избор на нов президент на БФС с 4-годишен мандат.

Съдията постановява, че нейното решение има характер и на покана за свикване на Ощо събрание (Конгрес) и веднага следва да се изпрати на Агенцията по вписванията.

Това фактически е втори административен успех на екипа на Бербатов, след като на 25 август Агенцията по вписванията отказа да
зачете решенията от въпросния Изпълком, откривайки нарушения в наредбата и начина на свикване на заседанието.

Паралелно с войната на бившия №9 от националния отбор тече и втори сюжет - прокурорска проверка за престъпление от общ характер. Бербатов обяви, че малки тимове са били натискани от сегашното ръководство да оттеглят подписите си под въпроснта петиция за свикване на извънреден конгрес.

После пък от самите клубове някои се обявиха, че са напълно свободни и никой не им е влиял.

(От днешното решение на СГС става ясно още, че отборите от видинските села Ружинци и Дреновец явно въобще не са се уплашили от сегашната върхушка в БФС - просто са си оттеглили желанието за извънреден конгрес. И така инициаторите от първоначалните 191 стават 189 - но пак са предостатъчно, б.р.).

Прокуратрата ефектно разпита и Борислав Михайлов, и Бербатов. 

Там кой на кого ще "поведе в резултата" е изцяло в полето на прокуратурата.