Или председателят на правната комисия в НС Андрей Михайлов, или в противен случай - представителите на партиите на протеста, още днес да внесат като №1 в дневния ред точката за закриването на специализираните съдилища и прокуратури.

За това призоват в отворено писмо до парламента и медиите от Инициатива "Правосъдие за всеки".

И още:

"Призоваваме председателя на Народното събрание да включи законопроекта за ИД на ЗСВ (и НПК) в седмичния дневен ред за работата на Народното събрание и същите да бъдат гласувани и, надяваме се, приети до петък."

От движението напомнят, че ...

"И в миналото, и в сегашното Народно събрание казахте, че премахването на извънредното правосъдие е ваш общ и безусловен приоритет. Обещахте го в предизборните си програми, декларирахте го изрично при откриването на настоящето Народно събрание, а в миналия парламент дори го приехте на първо четене в Правна комисия...

... Ако думите и обещанията ви са искрени, а декларациите честни, то в настоящото Народно събрание би следвало да има мнозинство от 147 народни представители за закриване на специализираните съдилища..."

Както е известно, темата за евентуално разформироване на спорните специнституции е непрекъснато на дневен ред още от падането на ГЕРБ от власт през април. Те обаче са обект на яростна защита от прокуратурата, ГЕРБ, ДПС, мнозинството във ВСС и... самите магистрати работещи в тях.

Вчера бе внесен нов проект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, който предвижда радикална промяна за Висшия съдебен съвет - членовете му да останат работещи магистрати, като това премине и през предсрочно прекратяване мандата на сегашния състав на ВСС.

Ето и пълния текст на писмото:

До председателя на 46-то НС Ива Митева До председателя на Правна комисия Андрей Михайлов /ИТН/ и народните представители-членове на Правната комисия от ИТН, ДБ, БСП и ИБГНИ

ОТВОРЕНО ПИСМО от Инициатива „Правосъдие за всеки“

Уважаеми народни представители от партиите и коалициите на Протеста и промяната, както сами се наричате, До края на 46-то Народно събрание остават явно не повече от две седмици, за съжаление време крайно малко за провеждане на реална съдебна реформа!

И все пак, има нещо полезно и задължително, което обещахте всички и трябва да свършите до края на мандата на този парламент, а именно закриването на специализираните съдилища и прокуратури, с цел връщане към нормалното правосъдие! И в миналото, и в сегашното Народно събрание казахте, че премахването на извънредното правосъдие е ваш общ и безусловен приоритет. Обещахте го в предизборните си програми, декларирахте го изрично при откриването на настоящето Народно събрание, а в миналия парламент дори го приехте на първо четене в Правна комисия. Има внесен законопроект за изменение на ЗСВ (и чрез него НПК) и в този парламент, но същият засега не се поставя на обсъждане и гласуване във водещата Правна комисия.

Ако думите и обещанията ви са искрени, а декларациите честни, то в настоящото Народно събрание би следвало да има мнозинство от 147 народни представители за закриване на специализираните съдилища и уреждане на правните последици с висящите дела, така че да не се стига до започването им отначало. Внесеният законопроект урежда този проблем, а и текстовете могат да бъдат изяснени и подобрени между първо и второ четене. Но вече сте на финалната права на оставащото ви време и е крайно наложително да действате незабавно!

На 01.09.2021 г. има насрочено редовно заседание на Правната комисия и искрено се надяваме това да е първа точка от дневния ред.

Ето защо:

- Призоваваме председателя на Правната комисия, Андрей Михайлов от ИТН да постави този законопроект за разглеждане като 1-ва точка в дневния ред за заседанието на 01.09.2021 г.;

- Призоваваме, ако председателят на комисията не го направи, народните представители от групите на ДБ, ИБНИ и БСП, които са точно 8 на брой и съставляват 1/3 от състава й, да го сторят с писмено искане, като съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното с събрание в този случай включването на законопроекта в дневния ред става задължително!

- Призоваваме председателя на Народното събрание да включи законопроекта за ИД на ЗСВ (и НПК) в седмичния дневен ред за работата на Народното събрание и същите да бъдат гласувани и, надяваме се, приети до петък.

- Също така призоваваме да се съкрати срокът за предложения между двете четения от седем на три дни, за да има време за окончателното им гледане и гласуване в комисия и пленарна зала другата седмица, която може и да е последна за този парламент!

Ако това не се случи, ще се докаже напълно, че някои партии и групи в този парламент целят не промяна в посока независимо правосъдие и върховенство на Правото, а тотална подмяна на волята на Суверена! И ние няма да се поколебаем да назовем тези партии и депутати поименно.

Ако това се случи, то все още има надежда за справедливост и #правосъдиезавсеки!

С уважение: адв. Велислав Величков,

председател на Сдружение „Правосъдие за всеки“