Украинският президент Володимир Зеленски, който е на посещение в САЩ ще се срещне днес с президента Джо Байдън. Той ще поиска САЩ да окажат твърда подкрепа на Киев за модернизиране на въоръжените му сили, имайки предвид конфликта с Русия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Неотдавна Байдън нанесе удар по интересите на Украйна, като отмени повечето санкции, свързани с газопровода "Северен поток-2", който свързва Русия с Германия, заобикаляйки Украйна. Очаква се, че и този въпрос ще е една от темите на разговора на двамата президенти в Белия дом.

Вчера Зеленски разговаря в Пентагона с американския министър на отбраната Лойд Остин, който подчерта, че САЩ ще продължат да призовават Русия да престане да се меси в конфликта в Източна Украйна и да напусне анексирания от нея Крим.

"Ще продължим да бъдем на ваша страна, изправени пред тази руска агресия", каза Остин.

Той посочи, че от 2014 г., когато бе анексиран Крим, САЩ са отпуснали 2,5 милиарда долара за украинските въоръжени сили и обяви, че е одобрено отпускането на още един пакет от помощ в размер на 60 милиона долара, включително за купуване на преносими антитанкови ракети "Джавелин".

Украйна има нужда от модерен военен флот и разчита партньорите й да й помогнат, каза Зеленски и добави, че би искал да обсъди и този въпрос на срещата си с Байдън.