Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че руско-германският газопровод "Северен поток 2" е опасно геополитическо оръжие на Кремъл, предаде Франс прес, информира БТА. Той каза това пред журналисти след среща в Киев с германската канцлерка Ангела Меркел, която подкрепя проекта.

Меркел от своя страна изтъкна, че ще подкрепи бъдещи санкции, ако "Северен поток 2" се използва като оръжие, допълва Ройтерс. Тя подчерта, че е много важно Украйна да остане транзитна страна за газа след 2024 година.

Германската канцлерка призова за споразумение за продължаване на транзита през Украйна.

"Газът не бива да се използва като геополитическо оръжие", отбеляза тя след срещата със Зеленски.

Германия се отнася сериозно към опасенията на Украйна по отношение на "Северен поток 2", увери Меркел, цитирана от ТАСС. Зеленски от своя страна поиска повече яснота по разговорите за продължаване на транзитното споразумение за газа.

Канцлерката отбеляза, че Берлин ще помогне на Киев да увеличи възобновяемата си енергетика с 1 милиард евро.

Меркел препотвърди позицията на Германия, че анексирането на Крим от Русия е незаконно. След срещата Зеленски заяви, че настоява за осъществяване на режима за прекратяване на огъня в Донбас, за размяна на пленени и за откриване на контролно-пропускателни пунктове.

Двамата ръководители призоваха за нова среща на лидерите в нормандски формат (Германия, Русия, Украйна и Франция).

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.