Американският президент Джо Байдън покани своя украински колега Володимир Зеленски в Белия дом, обяви днес неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, предаде Франс прес.

По време на телефонен разговор Байдън е казал на Зеленски, че подкрепя "суверенитета и териториалната цялост" на Украйна, каза Съливан, няколко дни преди срещата на върха между американския президент и руския държавен глава Владимир Путин, насрочена за 16 юни в Женева.

Съливан добави, че Байдън чака с нетърпение да приеме Зеленски в Белия дом това лято, предаде БТА.

Зеленски изрази наскоро разочарование, за това че САЩ се отказаха да наложат санкции на газопровода "Северен поток-2" между Русия и Германия. 

Киев разглежда съоръжението като средство на Русия да изолира Украйна от международния пренос на природен газ и да я лиши от транзитни такси.

Доналд Тръмп, предшественикът на Байдън, имаше твърда позиция против "Северен поток-2" и обтегна отношенията между Вашингтон и Берлин заради обвързването на Германия с руските газови доставки.

Украйна остава силно зависима от подкрепата на САЩ в противопоставянето си с Русия след анексията на Крим и откъсването на сепаратистките територии с преобладаващо рускоезично население в Донбас.