Случаите на заразени ваксинирани са по-скоро изключение от правилото. За момента за България най-важното е да бъдат покрити всички рискови групи, да бъде предоставена адекватна и обективна информация, за да може всеки да вземе информирано решение за себе си и да може да бъде постигнато по-високо ниво на ваксиниране, тъй като, за съжаление, продължаваме да бъдем на последно място в ЕС.

Това заяви директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по "Bulgaria ON AIR". 

"Наблюдават се случаи както на преболедували, които се заразяват, така и на ваксинирани. В медицината и във фармацията почти никога няма абсолютни неща. Това са по-скоро изключения. Основното предимство на ваксините е, че предотвратяват в много голяма степен тежко протичане, хоспитализиране и смърт", обясни Кирилов. 

Заради изтичащ срок на годност страната ни подарява ваксини, въпреки че само 15% от населението е имунизирано.

"До този момент в страната са доставени над 5 млн. ваксини от 4-те разрешени за употреба от ЕК, като заявените за тази година са близо 14 млн. дози, включвайки и петата ваксина на CureVac, но там още EMA извършва проверка по документацията. В момента в страната на база анализ на нуждите има достатъчно ваксини – близо 2,5 млн. са наличните дози", посочи Кирилов.

Но ситуацията се променя, като в голяма част от европейските държави се усеща излишък на ваксини.

"Дарихме 172,5 хил. дози от ваксината на "АстраЗенека" на Бутан. 50 хил. дози от "АстраЗенека" бяха дарени и на Босна и Херцеговина. Предстои дарение от 51 хил. дози от ваксината на "Пфайзер" на Северна Македония. Миналата седмица беше направена и първата препродажба от 100 хил. дози от ваксината на "Модерна" на Норвегия", съобщи директорът на ИАЛ. 

В следващите седмици по-бързо ще се случват и даренията, и продажбите. Има голям интерес от страни извън ЕС, добави той.

Количествата, които ЕС поръча, действително са по-големи от нуждите на населението в общността, уточни Кирилов.

Трета "бустерна" доза

"През настоящата седмица се очаква Европейската агенция и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията да излязат с обща позиция по темата. Очаква се все още производителите да предадат данни на база изпитванията, но в България винаги, когато са взимани решения, сме се съобразявали с официалните препоръки. Именно в тази връзка ще се изчака официалното становище, тъй като EMA има най-много данни и извършва оценка на всички ваксини", коментира Кирилов по въпроса за нуждата от трета доза от ваксината. От СЗО вече излязоха със свое становище, че е по-важно да се акцентира на ваксинирането на възможно най-голям брой хора по света, за да се постигне по-голяма защита, отколкото на фокусирането на вниманието върху т. нар. бустерна доза.

Кирилов посочи и особеност в договорите за доставка на ваксини за 2022 и 2023 г. – предвижда се и така наречената вариантна ваксина.

"Вариантната ваксина е адаптирана спрямо актуалните варианти на вируса. Изпитванията ще покажат какво ще бъде, но това е една от посоките, в които се мисли, в които се натрупва данни", обясни изпълнителният директор на ИАЛ.

Лекарства срещу COVID-19

Директорът на ИАЛ се надява много скоро EMA да излезе с положително становище за лекарствен продукт в таблетна форма, който да бъде въведен в началото на 2022 г.

"Стартираха в ЕС клинични изпитания във фаза 3. Надяваме се те да бъдат положителни и в началото на следващата година, ако всичко върви по план, да има такъв лекарствен продукт", каза още Кирилов. 

Той припомни, че първото разрешено лекарство с показание COVID-19 беше "Ремдесивир", като България участва в рамковото споразумение и продължаваме да получаваме доставки. EMA излезе с препоръка за употреба на кортикостероид - "дексаметазон" при тежки случаи", посочи Кирилов. За препаратите с моноклонални антитела той обясни:

"Към момента за 4 лекарства се извършва преглед на данните. Очаква се решение през следващите седмици и месеци. Обнадеждаващи са резултатите, като специфичното при тази група с моноклонални антитела е, че те ще бъдат за определена група рискови пациенти и непосредствено след положителен резултат ще бъде приложен продуктът в болнични условия."