Здравният министър Стойчо Кацаров ще издаде заповед за затягане на противоепидемичните мерки, след като получи доклад от главния санитарен инспектор.

Те предвиждат да бъде ограничен капацитетът за работа на заведения, фитнес зали, кина, театри и други учреждения от 50 на 30%. (В момента той би трябвало да е 50 на сто, но това изискване масово не се спазва, пренебрегва се и спазването на дистанция, носенето на маски на закрито и т. н.).

"Най-рискови остават събитията, при които има струпване на голям брой хора, като сватби, кръщенета. Каквато и мярка да бъде наложена, тя ще бъде съпроводена с подкрепа и обезщетение за хората, чиято работа или бизнес са засегнати", каза министърът пред журналисти.

Обмисля се да няма ограничения в капацитета за обектите, чиито посетители са ваксинирани или преболедували, или представят отрицателен резултат от проведен PCR тест. Освен това служителите им също трябва да са прекарали COVID-19 или да са имунизирани.

„Ако тези условия не могат да бъдат изпълнени, ще се работи по общия ред, залегнал в Националния план за справяне с пандемията“, уточни Кацаров.

Проблемът не е в броя на заразените хора, а в броя на заетите медицински легла, подчерта министърът.

"Не можем да допуснем ситуация, при която да няма легла, а хора да се нуждаят от болнично лечение. Затова се работи по осигуряване на възможност за амбулаторни диагностика и лечение на леки и средно тежки случаи на COVID-19. Това е допълнителна мярка с цел намаляване на натиска върху болниците“, добави той.

В страната заболеваемостта бързо нараства като България вече е в оранжевата зона или във втора фаза на разпространение на епидемията със средно 113 на 100 хил. души на 14-дневна база. Според актуалните данни две области - Бургас и Велико Търново са със заболеваемост от над 200 на 100 хил., т.е. при запазване на тези темпове скоро ще минат в червената зона.