Министърът на икономиката Кирил Петков издаде протоколи за освобождаване на Ясен Спасов от поста му на изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания, съобщава БНР, цитирайки източници от министерството.

Решението на Петков ще влезе в сила след процедура в изпълнение на Закона за публичните предприятия и Правилника за прилагането му. Приложените протоколи сами по себе си не изпълняват законовите разпоредби, посочват още от МИ.

От 20 август Ясен Спасов е с отнет достъп до помещенията и активите на дружеството. Освобождаването на Спасов може да бъде валидно след датата на вписването му в търговския регистър.

Той има право да защити правата си по предвидения в закона ред, посочват от министерството. Ден по-рано министър Петков поиска директорски оставки във ВМЗ - Сопот, както и на изпълнителния директор на ДКК.

Ще бъдат уволнени и четирима членове на ръководството на ВМЗ-Сопот. Решението бе взето от Държавната консолидационна компания на основание, "системно неизпълнение на служебните задължения". 

Открита бе процедура за назначаване на четирима нови членове на съвета на директорите на ВМЗ-Сопот. След като те бъдат вписани в Търговския регистър ще влезе в сила освобождаването на досегашните директори от длъжностите им.

От Държавната консолидационна компания подчертават, че министърът на икономиката Кирил Петков не е оказвал политически натиск за предприетата кадрова промяна във ВМЗ.

Проверка, назначена от ДКК, е показала липса на "доверие, колегиалност и единомислие в работата на ръководния екип" и "напрежение сред работещите във ВМЗ, което е довело до забавяне и затрудняване на дейността" на предприятието.