Министърът на икономиката Кирил Петков ще поиска днес оставките на четирима от петимата членове на Борда на директорите на "ВМЗ-Сопот", както и на изпълнителния директор на Държавна консолидационна компания (ДКК), която притежава оръжейницата. 

Новината съобщи лично Петков по време на среща със синдикалната организация на работниците в завода. Той дойде в Сопот, за да успокои социалното напрежение сред синдикалните членове, които заявиха, че във вторник, 24 август, ще излязат на протест в София. Те настояват за оставката на Борда на директорите, а ВМЗ да бъде изваден от ДКК.

„Дали ще протестираме следващата седмица, ще решим до утре“, заяви лидерът на КТ „Подкрепа“ в заводите Димитър Атанасов, цитиран от БНР.

Според работниците, заводът не работи адекватно, бавят се заплати и няма нови сключени договори, тоест - притеснени са за бъдещето си. Министърът на икономиката обясни, че откакто е назначен новият борд на директорите през април, ВМЗ не изпълнява свои договори, не разплаща сключени контракти, а реално загубите за няколко месеца са около 6 милиона лева.

„Ако бордът не си подаде доброволно оставките, мога да ги уволня. Нямам забележки към работата на изпълнителния директор Иван Гецов“, посочи още министър Кирил Петков.

Припомняме, че Петков отдавна настоява за изваждането на повечето компании от ДКК, но не предприе действия за махането на ВМЗ от патримоноума на ДКК, защото така реално ще остави компанията без капитализация, с която да обслужва кредита си към Българската банка за развитие. За сметка на това бе започната процедура по изваждането на "Монтажи" АД и още една държавна фирма. 

При посещението си във ВМЗ министър Петков отново заяви, че се е отказал от канадско гражданство, преди да поеме поста в служебното правителство.

"Първо, искам да благодаря на президента вчера, защото той го каза най-добре. Наистина България ми е в сърцето. Истината е, че аз съм се отказал, преди да съм станал министър. Оттук нататък аз уважавам Конституционния съд, ако те имат някаква друга препоръка, ще се съобразя с нея, но до тогава, моята задача е да си вършим работата. Днес сме във ВМЗ. Следобед събираме бизнеса да говорим за COVID мерките. Имаме работа да вършим".