Британският хумор е много забавен и свеж. На някои им се отдава, а други поне го четем и слушаме. 

Покрай засядането на кораба Ever Given в Суецкия канал, Гари Линекер публикува снимка на контейнеровоза в туитър и написа следното: Извънредно: Жозе Моуриньо подписа с "Евъргрийн".

Ако някой все пак не е разбрал, това е шега на гърба на Специалния и футболното му верую да "паркира автобуса" пред вратата на тима си, за да победи съперник, който смята, че не може да победи по друг начин.

Гари Линекер е голям образ, беше велик футболист, отлично се справя като анализатор, радио и тв водещ. Но в случая греши (не само с объркването на "Евъргрийн" - така се казва компанията, с Ever Given). 

Сори, Гари, май френд, бро, но не Моуриньо е привлякъл кораба, най-малкото той сега е без клуб. Ever Given подписа с Българския футболен съюз. И вече е "паркиран" пред базата на федерацията в "Бояна". Да не би някой да се опита да влезе там. Боби Михайлов го закара, но той всъщност само довърши усилията на други хора от своето обкръжение.

Димитър Бербатов, обявил кандидатурата си за конгрес на БФС, който няма да се случи, също беше голям футболист. Той стигна до "Манчестър Юнайтед", когато този клуб беше хегемон в родината на футбола, а сър Алекс Фъргюсън плати за него рекордни пари. Стана шампион и голмайстор на Висшата лига. Вкара три гола на "Ливърпул" в един мач - колко играчи могат да се похвалят с такова нещо?

Сега обаче Митко Бербатов се е изправил срещу кораб контейнеровоз. То да беше автобус на Жозе, ама не е. Ха, сега да го видим!

Вчера Бербо призова за футболна (р)еволюция клубове, фенове и т.н. Налага се да разочаровам и него - няма да я получи. Тук нещата просто не стават по този начин, със сигурност не и с революции.

Клубовете? Онзи ден стана ясно, че само три от тях са се противопоставили на безпринципното решение форматът на Първа лига да бъде променен и от новия сезон в нея да има 16, вместо 14 тима. Това са ЦСКА-София, ЦСКА 1948 и "Литекс". И собственикът на два от тях е един и същи човек...

Някои от останалите са се въздържали, а другите са били за. Това е за решение, което, както изяснихме още в сряда, на първо място е срещу правилата на самия БФС. Дори да оставим всички други недомислици настрана.

Феновете? Те са голяма сила във фейсбук. То са обиди по адрес на Михайлов и Изпълкома, колажи, гифове как танцува на песен на Преслава... И дотам.

Това се случва във време, в което в страната на Гари Линекер и любимия ни английски футбол още ври и кипи. Бесни от събитията покрай спрения проект Суперлига, запалянковците продължават да се бунтуват срещу собствениците на клубовете си. Така правят в "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Арсенал", "Тотнъм"...

Почитателите на "Юнайтед" публикуваха позиция, в която отхвърлиха извинението на собственика Джоел Глейзър и поискаха държавата да се намеси във футбола, повече прозрачност, одити, реформи... Едно от желанията им на практика е да имат това, което имат германските запалянковци - по 51 процента от собствеността на отборите си.

Онзи ден фенклубът на "Славия" излезе с писмо до медиите, в което се опълчи на "обслужваща журналистика". Хубаво, но колкото и да се опитват в това послание да покажат дистанция спрямо Венцеслав Стефанов, всъщност му правят услуга. Факт е, че в миналото са му се опълчвали, но докъде ще им стигнат силите?

И тук е една от съществените разлики. На Албиона знаят, че клубът всъщност са те - хората на трибуните. Без тях отборите им сега изнемогват. Приходите на "Манчестър Юнайтед" от един домакински двубой на "Олд Трафорд" възлизаха на 3-4 милиона паунда преди пандемията.

Да се върнем на Димитър Бербатов и битката, която започна...

Някои казват, че е неподготвен в мениджмънта. Това е факт. Но е факт също, че онзи ден на брифинга си представи доста амбициозна програма. Поне аз не съм виждал футболен човек с такъв проект в България - подробен и аргументиран. Да, с някои утопии и клишета, но това не е нещо, което да не сме очаквали. Все е нещо - има идеи, искаше да се покаже подготвен.

Да видим обаче какво имаме срещу неопитния Димитър Бербатов.

"Завърналият се" Борислав Михайлов е без коментар. Бях на пресконференцията в "Бояна", на която преди година и половина обяви, че е подал оставка. Тръгва си от българския футбол, дошло му е времето. Нямаше и дума, че се оттегля временно, докато текат проверките от страна на прокуратурата. Някъде правят така. Онзи ден изведнъж се оказа, че всъщност това е бил планът му. Точно сега - ден след заявената позиция на Бербатов и насред политическа криза.

Кои други са в митичния ИК на БФС? Временният му заместник Михаил Касабов работи в съюза от средата на 80-те години. Емил Костадинов и Йордан Лечков се провалиха във всичко, с което се захванаха след футбола. След като Швейцария ни вкара три гола за 13 минути (и спря), те казаха, че не виждат защо трябва да подават оставки. Вършат си работата безупречно.

Политици - Камен Костадинов е бивш депутат от ДПС, членува в ИК от 2005 г., и Димитър Георгиев, бивш депутат от БСП. Доскорошният кмет на Созопол Панайот Рейзи. 

Свързани с властта бизнесмени-олигарси - Кирил Домусчиев и Спас Русев. 

Хора, за които може и никога да не сте чували, като Румен Вълков (шеф на Аматьорската лига), варненският адвокат Михаил Статев...

Вечни фигури от все несвършващия преход като Венци Стефанов...

Та, какво имаме като алтернатива на Бербатов? Какво предлагате, ако той не става? Разликата между Бербатов от една страна и изредените по-горе, начело с Михайлов и Стефанов, е цяла цивилизация.

Но всеки човек се ражда с право на избор. И до края на живота си прави своите избори.