Остри реплики, прикрити под учтив тон, размениха представителите на Движението за права и свободи в консултациите с президента Румен Радев днес. Поводът - тяхното напускане на Консултативния съвет за национална сигурност в понеделник заради казуса с двойното гражданство на служебния икономически министър Кирил Петков.

Попитан за позицията на ДПС по повод съставянето на редовен кабинет, лидерът Мустафа Карадайъ повтори тезата си - че Движението иска това, но не може вече да даде безусловна и непотърсена подкрепа. 

"Ние имаме едно категорично условие, от което няма да отстъпим - възстановяване на нормалността в политиката и демокрацията. Успяхме да обсъдим темата за възстановяване на демокрацията в страната, което според нас не може и не бива да става с недемократични, незаконни и противоконституционни инструменти."

"Вашите думи щяха да звучат още по-убедително, ако бяхте останали на КСНС, бяхте изслушали докладите на министрите, дискусиите и очертаните направления за тяхното решение", отбеляза обаче Радев.

Карадайъ влезе в обстойно обяснение как, когато от ДПС повдигат въпроса за гражданството, Радев им е казал, че не могат на КСНС да се обсъждат теми извън дневния ред. Такъв обаче бил и въпросът за актуализацията на бюджета - в дневния ред на КСНС никъде не се е споменавала тази тема, а мястото за нейното обсъждане било в парламента.

Радев изтъкна, че кризите, обсъждани на КСНС, имат финансови решения, които се взимат именно с актуализация. И поиска Карадайъ да му припомни какъв въпрос е задал към министър, който не му е позволен.

"Имах въпрос към министър Кирил Петков - на база негови твърдения, че е подал заявление за отказ от друго гражданство, кога е станало това и дали е получил отговор на заявлението си", обяви ДПС лидерът.

"Не мисля, че е много удачно точно вие да повдигате тази тема. Въпросът за гражданството означава не само да имаш паспорт, а да носиш България в сърцето си, цялото си сърце. Когато избухна този скандал, аз веднага се срещнах с Кирил Петков и го запитах - ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка - България или Канада. Той ми отговори веднага - България", заяви Радев, и попита политика: "Вие ще ми кажете ли коя е вашата родина-майка?"

Карадайъ, видно обиден от намека, отсече:

"Моята родина е България и мисля, че за всичките тези 51 години, които ги имам, са абсолютно и категорично доказателство за това. Но освен за прародина, ако погледнем прапрародината ни, на база на исторически факти, се оказва обща."

"Аз чух друго ваше изявление пред чужди власти преди няколко месеца, затова се надявам да сте искрен", отбеляза Радев.

Държавният глава намеква за изказването на лидера на ДПС по време на предизборната кампания в Турция, където той заяви, че "Турция е нашата (пра)родина". Казусът се оказа преводачески - на турски "родина" може да се преведе и като vatan, и като anavatan. Във втория вариант, който намираме в цитата на Карадайъ, думата се употребява в смисъл на „прародина“.

Тогава президентът реагира остро на репликата на лидера на ДПС.

"Да, и ние точно затова сме много чувствителни, защото лицемерието в политиката е един основен инструмент в последните години. Отношението към различните групи за разбиране на Конституцията е факт в момента.

Една част от българските граждани, чиито конституционни права са закрепени и защитени, има закони, които им ограничават правата, и никой не реагира, освен нас.

От друга страна, когато Конституцията забранява определени действия, защото засягат други хора, "какво било толкова". Какъв е проблемът да се изясни един скандал в обществото?", заяви Карадайъ, визирайки вечната тема на ДПС - агитацията на майчин език.

Тук вече се включи и Йордан Цонев от ДПС, който демонстрира колко е възмутен от името на своите колеги - етнически турци, като отбеляза, че въпросът за родината и прародината е ясен, ако погледнем примери с други българи.

"Същия въпрос можем да го зададем на бесарабските българи, на молдовските българи, на българите в Украйна...

Те са родени там. Ако някой от тях отговори, че тяхната прародина не е България, ние ще го зачеркнем като българин. Всеки човек има родина и прародина. И да питаме точно тази част от българското общество, което е доказало, че носи България в сърцето си... Те имаха избор да не останат, оставането доказва, че носят България в сърцето си.

А в Конституцията чувства няма - там се казва, че човек с двойно гражданство не може да стане министър. Ние не позволихме на г-н Пирински да се кандидатира за вашия пост, на г-н Жорж Ганчев да остане депутат. Конституцията има ясни норми."

Това са различни казуси, отсече президентът и консултацията приключи.