Едно изказване на лидера на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ предизвика политически скандал у нас и дори строг коментар от държавния глава.

Медиите у нас цитираха текст на Анадолската агенция, според която Карадайъ, на среща с председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп, е казал: 

"Тази земя (бел. ред. - Турция) е нашата земя. Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Останахме там (бел. ред. - в България) след Османската империя и нашата битка е в защита на нашата турска идентичност, в защита на нашите език, религия и обичаи", заявява Карадайъ пред Шентоп.

Клуб Z намери оригиналната информация на Анадолската агенция (виж факсимилето долу) и помоли за точен превод специалист по турска филология. 

Предлагаме ви неговия превод на агенционния текст: 

„Карадайъ припомни, че неговите сънародници са дошли в Турция преди 100-150 години и каза: „Тези земи са наши земи. Ние там не сме емигранти. (Говори за България - б.р.) Турция е нашата прародина (подчертаването е наше). След Османско останахме там. Нашата борба е да запазим турската си идентичност. Да запазим нашия език, религия и обичаи. Истина е и че изпитваме трудности“.

Според специалиста лидерът на ДПС е казал нещо, което е исторически факт - родината на българските турци е земята, където те са родени - България. Те гледат на Турция като на своя прародина. Същото биха могли да кажат за България етническите българи в Украйна, в Молдова и в Сърбия и на никого не би хрумнало, че това е проява на нелоялност към техните днешни държави. Едва ли някой би оспорил, че през последните 100-150 години етнически турци са се преселвали от България в Турция.

На турски "родина" може да се преведе и като vatan, и като anavatan. Във втория вариант, който намираме в цитата на Карадайъ, думата се употребява в смисъл на „прародина“, каза нашият консултант. 

Самият Карадайъ не отговори днес на обажданията на Клуб Z.

Заместник-председателят на ДПС Халил Летифов се въздържа да коментира конкретния текст, посочвайки, че не е присъствал на събитието. Летифов каза пред наш репортер, че наистина са възможни различни преводи и тълкувания на думите на Карадайъ и че може би лидерът на ДПС ще направи изявление, след като "изтекат" сегашните реакции по темата. Летифов каза още, че някои от досегашните коментари правят "внушения"

"Нямайте съмнение, че  родината ни е България", каза той.