Докато през изминалите седмици депутатите се занимваха основно с това да съставят правителство, или по-скоро да не съставят такова, забравеният въпрос с актуализацията на бюджета набъбваше, за да се стигне днес до лека ескалация на напрежението - министърът на икономиката Кирил Петков да се скара на народните представители и то от парламентарната трибуна, че не можело само министрите да се грижат за държавата, а отговорността е и на Народното събрание. А президентът Румен Радев обвърза конституционната "въртележка" с актуализацията.

На въпрос към него кога мисли да връчи следващия проучвателен мандат (на ГЕРБ), Радев заяви: 

"Кога българският парламент ще актуализира бюджета? Отговорете ми, моля, на този въпрос, за да ви отговоря аз на вашия.

Не можем по безотговорен начин да се отнасяме към българските граждани. Няма как да стане, така че аз очаквам отговорност. Аз искам да видя ясен ангажимент от българския парламент. От това ще си проличи кой работи за хората и кой сее хаос".

По думите му бюджетът е основната причина за свикания от него КСНС. От думите му се разбра и че ще прави консултации с партиите за мандата, като ще настоява да чуе идеиите им за съставяне на правителство. Било крайно време да поемат отоворност и да оставят настрана идеологическте си различия, като Радев даде за пример служебния кабинет. Той обаче е скептичен към предложенията на ИБГНИ и БСП да предложат служебния кабинет за редовен.

"Тук по-правилна и адекватна оценка биха дали психолозите" - коментира той размяната на грозни реплики в парламента.

Радев очаква от парламента и още нещо - да определи датата на президентските избори, като голямата питанка тук е дали те ще бъдат 2 в 1, ако кабинет не бъде съставен (отново), каквито са индикациите и ако той самият проточи консултациите с партиите, за да даде време на НС да актуализира бюджета. "А дали изборите да бъдат 2 в 1 - мисля, че това е срещу философията на българския конституционен модел" - обяви се за отделни избори Радев.

По думите му обаче опитите за съставяне на правителство на малцинството "без коалиция и широка парламентарна подкрепа" е "катастрофирал". 

"Явно ние трудно ще стигнем до такъв модел. Нека да вървим към изпитаните модели на парламентарна демокрация".

"Мога само да благодаря на г-н Трифонов, но ние с г-жа Йотова очакваме подкрепа от всички почтени българи и организации", пък бе краткият коментар на Радев за дадената от ИТН подкрепа за нов мандат на президентската двойка.

Критика към НС отправи вчера за бюджета и самият премиер Стефан Янев, който призова депутатите най-сетне да вземат предвид и хората, които са ги пратили в законодателния орган.

Проблемът най-сетне "избухна

Призив дойде за пореден път днес и от финансовия министър Асен Василев, който пак обясни, че ако няма актуализация, няма да има средства нито за COVID кризата, която се задава, нито за мерките за компенсиране на бизнеса. От Министерския съвет предложиха и своя формула за преизчисление на пенсиите.

Всичко това се случва на фона на протестите на "Автомагистрали - Черно море" АД, като дружеството си чака обещаните от държавата средства, но пари в хазната за тях няма - обяви и министърката на регионалното развитие Виолета Комитова. И заяви, че за да се изплатят всички наддоговорени по време на правителството на ГЕРБ средства с фирми изпълнителки, е поискала от прламента 1,5 милиарда лева.

На този фон парламентът дори не е конституирал постоянните комисии - ключови за приемането на закони, тъй като те се разглеждат там на две четения. За сметка на това бяха направени временни анкетни комисии - за полицейското насилие, за незаконно строителство в "Росенец" и "Буджака" и др.

"Тонът в парламента е ужасен"

А днес стана ясно, че... постоянни комисии няма, защото парламентарните групи още не можели да се разберат за съства им. Или поне така обяви председателката на парламента Ива Митева ("Има такъв народ"). "Надявам се следващата сряда това да е първа точка в седмичната ни програма" - Изрази надежда Митева.

"Тонът в парламента е ужасен. От няколко дни водим разговори за комисиите. Следващата сряда българските граждани ще станат свидетели на поредния драматичен ден", заяви в този дух и председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

От формацията вече веднъж заявиха, че няма да подпишат "празен чек" на правителството.

Сходна на президентската гледна точка сподели депутатът и съпредседател на "Демократична България" Владислав Панев.

"Актуализацията на бюджета зависи от президента Румен Радев, доколкото дори да не състави правителство с втория или третия мандат, държавният глава решава кога са разпусне Народното събрание", заяви днес Панев в кулоарите на парламента. 

С уговорката, че не знае какво се е случило на председателския съвет, на който темата с комисиите е била обсъдена и очевидно по нея няма пълно съгласие, "зеленият" депутат все пак обяви, че всяка група щяла да има председатели.

"Не мисля, че ще бъде особен проблем с финансите на държавата, ако няма актуализация на бюджета", смята обаче той.

Бившият ресорен министър в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов (ДПС) пък смята, че все още може да се преразпределят разходи от едно перо в друго - нещо което Василев обаче посочва като почти изчерпана вече възможност. "Над 1 милиард вече са преструктурирани", посочи и днес той. Актуализацията трябва да отразява бъдещи политики, зад тях трябва ясно парламентарно мнозинство - посочи позицията на ДПС и лидерът й - Мустафа Карадайъ.

"За" актуализация се обяви депутатът от левицата Борислав Гуцанов.