Служителите на "Автомагистрали - Черно море" АД излизат на протест заради неизплатени средства за ремонта на "Тракия", съобщиха днес от дружеството. Утре ще бъдат блокирани ключови пътни артерии, в т.ч. магистралите "Тракия" и "Хемус", заплашват оттам.

В изпратена днес до медиите позиция от компанията заявяват, че пътната агенция им дължи точно 36 877 662,42 лева с ДДС. От шуменската фирма (да не се бърка с държавното дружество "Автомагистрали" - б.р.) разказват и как от месеци правят постъпки, за да получат средствата. Проведени са разговори с екипа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, писали са писма до служебния премиер Стефан Янев, но без резултат. 

"Ние, работещите в "Автомагистрали - Черно море" АД, град Шумен, от края на април правим опити да получим заработените средства за ремонта на автомагистрала "Тракия" от държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД, пряко подчинено на министъра на регионалното развитие и благоустройство", се посочва в изявление на Синдикалната организация на КНСБ в дружеството.

Оттам посочват още, че вече има забавяне на заплатите на служителите. "За периода, в който е изпълняван обектът, те са в размер на 7 548 097,25 лева заедно с осигуровките към тях. За месец юли заплатите и осигуровките към тях са в размер на 1 376 052 лева", допълват синдикалистите.

Не е ясно дали забавянето идва от решението да се спрат някои плащания по проекти от МРРБ. По-скоро проблемът е друг, защото МРРБ обяви, че ще издърпа обратно финансирането на авансовите плащания на отсечки, които дори не са започнати, нямат и строителни книжа.

Всичко товаа е довело до "принудително спиране на работа във всички звена, поради липса на материали; периодично спиране на електроснабдяването, доставката на газ, телефони и интернет, поради невъзможност да бъдат заплатени; предстоящи съкращения, поради невъзможност да се работи, без да се осигури ритмично заплащане на работните заплати и да се обезпечи доставката на материали; влошаване на финансовото състояние на "Автомагистрали Черно море".

"Търпението ни е изчерпано! Настояваме за незабавно разплащане на цялата дължима сума към нашия работодател, осигуряващ ни трайна заетост и добро заплащане. С цел избягване на всякакви спекулации, декларираме изрично, че нашите синдикални действия нямат политически характер, а се борим единствено за правото си на труд и заплащане", зявяват в заключение от КНСБ.

И дават заявка:

На 13 август от 10.30 часа протестиращите ще блокират движението на следните места:

Автомагистрала "Хемус" - пътен възел Белокопитово;

Автомагистрала "Тракия" - 165-и км, бензиностанция ОМВ, дясно платно;

Русе - Път I-II Русе - Варна, на кръстовището до магазин "Джъмбо";

София - бул. "Дондуков", пред Министерския съвет.