Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Една от най-спорните общини в България – Царево, отново е на път да фокусира общественото внимание върху себе си. След няколко неуспешни опита за приемане на общ устройствен план (ОУП) заради предвиждания за мащабно застрояване Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) публикува за обществено обсъждане последен вариант. Който по всичко личи - пак ще бъде оспорен.

В новия ОУП непрестанно се прави паралел със старите предвиждания, за да се изтъкне колко по-щадящ природата е спрямо тях. В същото време обаче се предвижда голямо вилно застрояване, в това число на територията на Природен парк „Странджа“. Ще бъдат урбанизирани 506 ха от него, което е дори повече от предходните планове. Ако сега вилните зони се простират на площ от 94,4 ха, то ако новият ОУП влезе в сила, ще набъбнат до 629,8 ха.

В същото време авторите на проекта признават, че ако „разширяването и развитието на нови жилищни зони в Царево, Ахтопол, Синеморец, Резово и Варвара, както и на Велика, Изгрев, Бродилово, Кондолово, Кости и Българи“ се осъществи, то ще има нужда от изграждане на нови водоеми и трансформаторни постове. От направения преглед на състоянието на водните цикли и пречиствателните станции в района пък става ясно, че те са на етап прединвестиционно проучване, работни проекти и определяне на площадки – т.е. далеч от реализиране. 

Едно от най-засегнатите населени места ще е Синеморец. Предлага се регламентиране на ромския квартал и къмпинг в местността Бутамята. Местността Поляните се предлага с режим на вилна зона „с намалени показатели“. Отчита се, че в част от имотите, включени в плана, вече има построени хотели. Разширение ще има и на юг.

Вилно застрояване ще има и във Варвара - в местностите Гробищата и Поста. Поне отпада едно от предходните предвиждания – за голямо голф игрище.

За Ахтопол отпада застрояването западно от Коросията, но вилна зона ще се изгради в 35 на сто от площта на местността Лозята.

В плана има и една добра новина. Тя е за Корал. След като държавата най-сетне установи наличието на дюни, отпадат предвидените с подробни устройствени планове инвестиционни намерения в няколко имота. Просто защото са несъвместими със Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Предстои планът да бъде подложен на обществено обсъждане в Царево на 23 март. Той обаче вече усърдно се обсъжда в социалните мрежи, в т.ч. във фейсбук групата „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“. Потърсихме Борислав Борисов, един от администраторите на групата, магистър по екология, който следи „движението“ на предлаганите и досега общи устройствени планове.

Ето какви са опасенията по последния:

Г-н Борисов, с какво новото предложение за ОУП се различава от досегашните и какво ви притеснява в него?

В съществуващия план вилните територии са на 93,4 ха, а след изменението на плана следва да бъдат повишени на 629,8 ха. Или близо 7 пъти увеличение. Представя се, особено от приближените до кмета Георги Лапчев хора, че застрояването ще отвори нови работни места. Според мен обаче това седемкратно увеличение няма да е в полза на жителите на общината и няма да се разкрият никакви нови работни места. Ще бъде унищожена природата за застрояване на някакви вили, в които собствениците ще пребивават не повече от три месеца през летния сезон. 

Посочени са и нереални цифри - от общо 69,25 км брегова ивица 52,47 км били заети от пясъчни плажове - за да се покаже, че самите плажове имат много по-голям капацитет, отколкото имат в действителност. Всеки, който е посещавал това място, знае, че това просто е безсмислица. Проблем има и с оценката за съвместимост - не се оценява влиянието на защитените зони. Това са елементарни грешки и чисто неразбиране на закона за биоразнообразието.

Сериозни предвиждания има за Синеморец.

Да, данните сочат, че там ще бъде застроено половин село като територия. 54% е увеличението на урбанизираните територии там.

Как това кореспондира с липсата на пречиствателна станция?

В момента всички местни знаят, че през летния сезон просто няма как с настоящата инфраструктура да се пречистят всички отпадни води, камо ли за повишение с над 50 на сто на урбанизираните територии. Но най-лошото е, че се изтъква като основна причина за ОУП изграждането на пречиствателна станция, а данните в таблиците показват главно повишаване на териториите, отредени за вилни зони. 

В Резово пък увеличението на урбанизираните площи е със 100%.

Корал изглежда пощаден този път.

Корал е особен случай, защото там просто законът ги спира. Имаше инвестиционни намерения за изграждане на вилни селища и т.н., но там има защитени зони и няма как да се случи. Друг е въпросът, че бившият министър на околната среда и водите Нено Димов неколкократно опитва да извади защитени територии от "Натура 2000", което е недопустимо. Напоследък излязоха информации, че към ЕК са подавани неверни данни.

Какви бяха старите предвиждания за природния парк в сравнение с предходните?

Последният вариант (кръстен Алтернатива 4) реално е с най-голяма територия, която следва да бъде застроена в парк „Странджа“. Спрямо Алтернатива 2, която е от 2008 г., където общата площ е 489 ха, Алтернатива 4 предвижда 506 ха. Реално спрямо нулевата алтернатива, която е опорен план (там са предвидени 423 ха) и Алтернатива 2, последната е с най-лоши показатели от гледна тока на това, че най-много територии ще се загубят от природния парк.

В същото време се посочва, че отпадат някои грандиозни стари планове - като голф игрището във Варвара.

Правят се съпоставки с някакви планове, които реално са незаконни – не са били приемани, а са били просто някакви предложения. 

И все пак общ устройствен план трябва да има като гаранция, че няма да се строи вече на парче. Как смятате, че трябва да изглежда той?

Въпросът е да бъде така направен новият ОУП, че да бъдат засегнати възможно най-малко територии от природния парк и от защитените зони. Не оценяват въздействието на защитената зона Ропотамо , която стига до под Лозенец в морската част с оправданието, че не била в заданието им. Планове или проекти, които не са непосредствено свързани с управлението на територията или не са необходими за него, но които поотделно или във взаимодействие с други планове и проекти могат да окажат значително влияние, се подлагат на проверка, за да се оцени въздействието им върху територията от гледна точка на целите на съхраняването на тази територия.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.