Нищо старо не е забравено що се касае до Община Царево, около която целогодишно се шуми, без оглед на активния летен сезон. "Новото 20" този път изскочи заради плановете на местната власт да се откаже от терен в Синеморец, предвиден за спортни дейности в полза на жилищно строителство. 

За поредния казус около плановете за бетониране на царевското село алармираха от фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг". А поводът е предстоящото утре заседание на общинския съвет, на което ще се гледа докладна, внесена от кмета Георги Лапчев, за смяна на предназначението на имот от близо 10 дка, от такъв, отреден за спорт, на терен за жилищни нужди - разпределен в 14 парцела.

Видимо теренът от за спорт е станал за жилищни нужди.

"Ако това се приеме (никой не се съмнява), следва приемане на новите подробни устройствени планове, смяна на собствеността (от публична в частна) и общината продава на правилните хора. След това на всички е ясно какво следва... 14 имота за застрояване - височина 10м, кинт 1,2...", коментира Борислав Борисов, администратор на групата.

Това е и обичайна практика след смяна на предназначението на земя. 

Любопитното в случая е, че въпросният парцел е отреден за спорт дори в проекта за Общ устройствен план (ОУП) на Царево, който все удря на камък заради отрицателни становища. Последният бе върнат за преработка именно заради такива - след като стана ясно, че предвижда над 500 ха застрояване в Природен парк "Странджа", появиха се мистериозни плажове (който можело да поемат съответно голям туристопоток), урбанизацията на Синеморец пък нарастваше с 50%, двойно нарастване на Резово и пр., и пр.

Сега, заради предвидения план за промяна на предназначението на единствения предвиден за спорт парцел в Синеморец, утре се готви протест пред общината. Асоциацията на парковете в България вече поиска от регионалната екоинспекция на област Бургас да спре новите строежи в землището на Синеморец и да задължи общината да подложи инвестиционното намерение на задължителните процедури по ЕО и ОС.

От асоциацията разпространиха и писмо, което всеки заинтересован може да подпише и изпрати като становище до местната власт в Царево. В него се посочва:

"Настоявам Общинският съвет на Царево да не приема проекта за частично изменение на (...). На територията на с. Синеморец няма друг имот с предназначение за спорт, както и съществуващ спортен обект. Затова считам, че ПИ № 66528.501.644 (...) НЕ следва да сменя предназначението си и да се поделя."