Президентът на "Барселона" Жоан Лапорта даде пресконференция, продължила почти 90 минути, за да отговори на въпроси за неосъщественото подписване на нов договор с Лионел Меси.

Аржентинецът е на изхода на "Камп Ноу", контрактът му поначало изтече на 30 юни. От снощи се говори, че Меси е в пряк контакт с "Пари Сен Жермен", който се очертава като фаворит да го привлече.

"Тук съм, за да обясня ситуацията с Лео Меси, започна Лапорта, който по-рано тази година спечели изборите за президент и цел №1 за него бе да задържи №10. - Първо искам да кажа, че наследството, което заварихме в клуба, беше ужасяващо. Заплатите възлизат на 110 процента от приходите ни. Нямаме никаква свобода в това отношение. Правилата на Испанската лига се регулират от Финансовия феърплей. Притиснати сме.

Мога да ви уверя, че когато поехме клуба, финансовите резултати бяха много по-лоши. Работихме върху това. Загубите са много по-големи, отколкото очаквахме. Харчено е през пръсти. Затова и сме в такова състояние със заплатите. Всичко опира до финансовия феърплей, поради което имаме проблем с договора на Лео Меси."

Нататък той изтъкна приноса на Меси за "Барселона". Нарече го "най-големият в историята на клуба". Благодари му и няколко минути не пести суперлативи.

"Надявам се да успеем да продължим напред, новата ера започва сега. "Барселона" е съществувал преди Лео, така ще бъде и след него. Ще имаме и други велики играчи", допълни Лапорта.

След което той обясни в детайли откъде точно идва проблемът с новия договор на Меси, в който заплатата му е редуцирана наполовина. Въпреки това Лигата е отказала да го регистрира. 

"Съотношението на тавана на заплатите ни е 4:1. Това означава, че за да подпишем договор за 25 милиона например, трябва да се освободим от 100 милиона. Което води до това много футболисти да са аут и да направим големи съкращения. Направихме много по въпроса. С някои футболисти постигнахме споразумения, с други работим. Не е лесно. Ситуацията е много сложна и много рискована."

Президентът обясни, че загубите на "Барселона" тази година се очаква да са 400 милиона евро. Два пъти над прогнозираното.

Дойде ред на същината:

"Истината е, че ако задържим Лео, заплатите ни ще са на 110 процента отнесени към приходите. Това е неприемливо. Поради което продължаваме да работим по казуса. Хората питат дали ще привлечем нови футболисти. Можем, но тези нови футболисти трябва да се съгласят на по-ниски възнаграждения. Поради което ще трябва да им благодарим. Трансферният прозорец затваря на 31 август, а дотогава могат да се случат много неща.

Винаги ще бъдем благодарни на Меси за всико, което е направил за "Барселона". Но да остане сега при тези условия, би поставило клуба под огромен риск за 50 години напред. Казусът със заплатите е много сериозен. Всичко е заради предишното ръководство, което е допуснало нещата да излязат от контрол. Няма как да прекратим сега толкова много договори заради един. Това е рисковано. Не можем да си го позволим."

Според Лапорта аржентинецът е искал да остане и сега не е щастлив от развръзката. И двете страни са направили много компромиси.

"Лео искаше да остане, както и ние. В тази посока бяха първите стъпки и те бяха много ясни. Имаше много аспекти, които трябваше да обсъдим. Преговорите продължиха два месеца и бяха напрагнати. Той е най-добрият футболист на света и със сигурност има много оферти и възможности. Тъжен съм, но и уверен, че правим най-доброто за "Барселона" в момента."

За разлика от вчерашното изявление, в което клубът прехвърли вината на Ла Лига, този път бизнесменът бе по-обран. Той загатна, че рестрикциите трябвало да са "по-гъвкави", но отново насочи отговорността за всичко, което се случва в Барса, към предишната управа.

Има ли път назад за Меси все пак?

"Не искам да давам фалшиви надежди. И когато водехме преговори бяхме наясно, че той има други оферти и трябва да действаме и се лимитирани във времето. Първият предложен договор беше за две години, като парите за тях да му бъдат платени за пет. Лео се съгласи с това. Той искаше да ни улесни живота, беше активен. Мислехме, че ще се вместим в регулациите, но не стана така.

В други страни е различно. Ла Лига също под натиск, тъй като останалите клубове искат правилата да се спазват. След това предрожихме 5-годишен договор, който също бе одобрен от Лео. Искахме да са две години, а ако той пожелае и се разберем, може да остане по-дълго. Имахме желание ерата след Меси да стартира след две години, не сега. И 5-годишният договор не помогна."

"Трябваше да приемем условията на Ла Лига."

Всичко е било решено преди два дни, когато са били последните преговори с бащата на Меси. Договорът е останал без одобрение.

Одитът в клуба е показал, че финансовото състояние е по-лошо от очакваното. Дори без голямата си звезда, "блаугранас" са на лимита със заплатите, което означава, че някои от звездите трябва да си тръгнат, ако Роланд Куман иска свежа кръв. Досега със свободен трансфер бе взе единствено Серхио Агуеро и той пристигна на "Камп Ноу" най-вече заради Меси.

"Лео искаше да остане, така че той не е щастлив сега. Но реалността е такава, че няма как да я променим и остава да му пожелаем всичко най-добро, където и да отиде. Барселона винаги ще е негов дом. "Пари Сен Жермен"? Трябва да питате него. Аз бих искал да го виждам с екипа на Барса, не с някой друг. Но трябва да приемем реалността."

След това Лапорта разказа как е съобщил новината на отбора и всички оставали в клуба и как те са реагирали. Очаквали са Меси да се върне. Босът опита да завърши с оптимизъм за бъдещето на "Барселона" и за играчите, които предстои на носят екипа на клуба.

Пеп Гуардиола за Лео Меси, Хари Кейн и Джак Грийлиш

Малко по-късно пресконференция, но редовна, даде и мениджърът на "Манчестър Сити" Пеп Гуардиола. Вчера шампионът на Висшата лига официализира привличането на национала Джак Грийлиш, за когото бе счупен британският рекорд - 100 милиона паунда трансферна цена.

На звездата е дадена фланелката с номер 10.

Гуардиола бе запитан за плановете на клуба до края на трансферния период - истина ли е интересът към Хари Кейн и би ли взел Меси?

"Ако "Тотнъм" не иска да преговаря, всичко приключва, рече Пеп, започвайки от Кейн. - Ние сме много заинтересовани да го привлечем. Ако "Тотнъм" все пак е готов на разговори, и други клубове ще проявят интерес. Ние не сме изключение."

"Това бе изненада за всички, включително и за мен, добави Гуардиола за Меси. - Когато губиш толкова много пари, положението е ясно. Станалото през миналата година наистина е неприемливо. Той е най-изключителният футболист, който съм виждал в живота си. Благодаря му, че издигна Барса на друго ниво, най-доброто в света. Желая му най-доброто.

Ние платихме за Джак Грийлиш и той ще носи фланелката с номер 10, защото вярваме в него. Също така мислехме, че Меси ще остане в "Барселона". Лео не е в нашите планове сега."