Лионел Меси със сигурност остава в "Барселона", предават световните агенции. Аржентинецът се е споразумял за нов 5-годишен договор до 2026 г., когато ще е на 39 г.

За целта №10 се е съгласил да намали заплатата си наполовина. Смята се, че по изтеклия на 30 юни предишен контракт Меси е получавал по около 130 милиона евро на година.

Предстои официалното подписване на споразумението, а това ще стане, когато Лео се завърне в Барселона след почивката си. В събота той спечели първия си голям трофей с националния отбор - Копа Америка.

Меси е влязъл в положението на клуба, който е ударен тежко от пандемията и се смята, че е пред фалит. И двата страни са направили отстъпки - срокът на договора е по-дълъг от очакваното. В началото на юни се появиха информации, че капитанът ще сложи подпис в документ за 24 месеца.

Уреждането на бъдещето на голмайстор №1 в историята на клуба беше цел номер 1 на новия президент Жоан Лапорта. Меси бе в лоши отношения с предишния - Жосеп Мария Бартомеу, като миналото лято поиска да напусне. Тогава гигантската неустойка от 700 милиона евро спря преминаване в "Манчестър Сити". Сега за кандидат за аса се считаше "Пари Сен Жермен".

"Барселона" работи и по интересна сделка - размяна на Антоан Гризман за Саул Нигес с "Атлетико" (Мадрид).

Това означава, че френският национал е пред завръщане при "дюшекчиите" две години, след като бе трансфериран в Барса за 120 милиона евро. Гризман взема висока заплата, не успява да впечатли в пълна степен на "Камп ноу", пък и отборът разполага с много нападатели.

Същевременно Роналд Куман се нуждае от халф като Нигес.