Лионел Меси напуска "Барселона", обяви клубът с официално изявление. Аржентинецът е "свободен агент" от 1 юли. Смяташе се, че въпреки това ще подпише нов договор след завръщането от лятната почивка. Имаше индикации в тази посока, потвърдени преди дни от "Камп Ноу".

Това обаче няма да стане - по финансови причини. И за първи път в професионалната си кариера Лео ще играе в клуб, различен от Барса.

"Блаугранас" винят Испанската футболна лига, която наложи таван на харчовете (нещо като правилото за Финансов феърплей на УЕФА). Твърдеше се, че Меси се е съгласил да намали заплата си наполовина, но пък е получил по-дълъг договор.

Клубът обаче е зависим от това да продаде футболисти, като по този начин спести и от заплати.

“Независимо че "Барселона" и Лионел Меси бяха постигнали споразумение с ясното намерение за подписване на нов договор днес, това не може да се случи заради финансови и структурни пречки (регулациите на Испанската лига), заявява "Барселона". - В резултат от тази ситуация, Меси няма да остане в "Барселона". И двете страни дълбоко съжаляват, че желанието им в крайна сметка няма да бъде осъществено.

С цялото си сърце "Барселона" изразява своята благодарност към играча за неговия принос за нарастването на престижа на клуба. И му желае всичко най-добро занапред в личен и професионален план.”

Меси искаше да напусне "Барселона" през миналата година - той подаде официално искане. Тогава обаче трансфер бе осуетен заради нереалната откупна стойност - 700 милиона евро.

Това го задържа, а при смяната на властта в клуба - завръщането на Жоан Лапорта като президент, се прогнозираше, че Меси ще завърши кариерата си в Каталуния. Задържането му бе цел номер 1 за Лапорта.

Къде може да продължи кариерата си 6-кратният носител на "Златната топка"? Барса няма да вземе и цент за него, тъй като е "свободен агент".

През миналата година кандидат бе "Манчестър Сити". През тази - "Пари Сен Жермен". И двата клуба правят звездна селекция.

"Сити" привлече Джак Грийлиш за 100 милиона паунда, а има интерес и към Хари Кейн. ПСЖ взе главно играчи с изтекли договори - Джиджо Донарума, Серхио Рамос, Жоржиньо Вайналдум... Поне на този етап изглежда, че Меси е най-близо до Париж.

В играта може да се окаже "Челси", тъй като парите не са проблем за Роман Абрамович.