Посред Олимпийските игри и в разгара на трансферното лято във футбола, най-популярният спорт е разтърсен от вестта, че Лео Меси напуска "Барселона". Снощи клубът я оповести, а се е готвел да направи точно обратното - да информира за новия 5-годишен договор на звездата.

Някои анализатори са на мнение, че това не е краят на ерата на Меси в Барса. Че клубът играе игра на нерви с Испанската лига. Но нека караме поред.

Каква е официалната причина за разлъката?

Още преди дни стана ясно, че след дълги преговори, започнали още пролетта, Меси и неговият баща-мениджър са се съгласили №10 да намали заплатата си наполовина и двете страни да сложат подпис под нов 5-годишен контракт. 

Според неофициални данни по предишния договор асът е прибирал към 130 милиона евро годишно. Сега всичко е било подгответно.

Испанската футболна лига обаче използва пандемията, за да спусне таван на заплатите в професионалния футбол, сходен с този в някои американски лиги. Има общо и с правилото за Финансов феърплей на УЕФА. Така "Барселона" се видя в нужда да се раздели със звезди, за да може да регистрира договори и картотекира нови играчи.

Според Би Би Си "блаугранас" е трябвало да орежат 200 милиона евро от възнаграждения, за да се вместят под тавана.

Футболистите на клуба два пъти вече намаляваха заплатите си заради тежката финансова криза в клуба. За продан са обявени поне трима - Антоан Гризман, Усман Дембеле и Фелипе Коутиньо. За първия се провали размяна, която би го върнала в "Атлетико", а останалите поне засега са непродаваеми, тъй като имат не само високи транферни цени, а и изисквания за личните условия. 

Дембеле е контузен в момента, а Коутиньо е с "лошо досие", откакто "Ливърпул" го трансферира - той никъде не успя да се наложи след това.

Въпреки всичко в Барса се надявали, че някак ще излъжат "системата" и договорът на Меси ще бъде одобрен от Лигата. Вчера обаче отговорът е бил "не".

Тук идва нов нюанс. Наскоро Ла Лига обяви споразумение с инвестиционния фонд CVC, който за начало ще налее 2,7 милиарда евро в Примера и Сегунда. Проектът се нарича La Liga Impulse. "Реал" и "Барселона" трябва да получат най-много още на "първото раздаване" - по над 200 милиона евро.

С тях се предполагаше, че каталунците ще задържат Меси, а "белите" ще направят голям трансфер, например на Килиан Мбапе. Impulse е за 50 години.

Влизащите в споразумението обаче се задължават да не участват в проекти като Суперлига, такива, които не са получили одобрение от Испанската лига.

"Реал" (Мадрид) заяви още вчера, че не иска да участва в споразумението със CVC - намира го за незаконно, ощетяващо клубовете и т.н. На "Барнебеу" не са били питани. Клубът ще свика Общо събрание, за да попита акционерите си как да процедира. Закани се да води дела с Ла Лига. Последва отговор - босовете на шампионата не се страхуват от съдебни битки с адвокатите на Флорентино Перес.

По-късно, покрай драмата с Меси, Жоан Лапорта също се опълчи на Ла Лига. Нещо повече - в официалното изявление покрай проваления договор на Меси, обвини организацията за напускането на мегазвездата си.

Така враговете се оказаха съзаклятници. Такива са и за Суперлигата - заедно с "Ювентус" още не са се отказали от разтърсилата футбола през пролетта история с отцепническата лига. Наскоро спечелиха и дело срещу УЕФА. Ето че призракът на скандалния проект стои и над сегашните процеси. Няма как иначе - става въпрос за много пари.

Има ли обратен път за Меси?

Според някои анализатори в Испания - да. "Барселона" влиза "с бутонките" на Ла Лига, тъй като напускане на Меси ще се отрази на целия испански футбол - интересът към първенството ще намалее. Милиони фенове гледат Барса само заради аржентинеца.

Счита се, че ако все пак нещата са непоправими, има само един път за него - към "Пари Сен Жермен". Английските клубове, които могат да си го позволят - "Манчестър Сити" и "Челси", вече правят големи инвестиции. Шампионите дадоха 100 милиона паунда за представения вчера Джак Грийлиш и все още искат да вземат Хари Кейн. 

А лондончани са на път да върнат Ромелу Лукаку на Острова, като и за него ще отидат към 100 милиона. Меси идва без пари, но заплатата му и всички бонуси към нея остават огромно предизвикателство.

Какво постигна Лео с "Барселона"

Предвид горното може би още е рано да теглим чертата, но нека все пак видим какво казват числата дотук.

Лео Меси премина в "Барселона" на 13 години от родния си клуб "Нюелс Олд Бойс". На 16 дебютира в мъжкия отбор. Дотук е изиграл 778 мача и реализирал 672 гола. Те са 120 в Шампионската лига. И 474 в Ла Лига, което е рекорд.

Шест пъти е реализатор №1 на първенството. Рекордните шест пъти грабна "Златната топка". Десет пъти е шампион на Испания, четири пъти печели Шампионската лига, седем пъти Кралската купа, три пъти Световната клубна купа и т.н.

В клуб, в който са играли Йохан Кройф, Диего Марадона, бразилския Роналдо, Ромарио и т.н., Меси е считан за най-великият в неговата история.