Българското национално радио остава без генерален директор от петък, 6 август. Настоящият шеф на националната медия обяви, че днес е подал оставката си - във фейсбук. Мотивите - "дълбоко лични", молбата му  - за "въздържаност от анализи и коментари".

Ето и какво казва самият той:

Уважаеми колеги,

По-рано днес депозирах молба за предсрочно прекратяване на договора ми за управление на БНР, считано от 6.8.2021 година. Мотивите са дълбоко лични, поради което искрено моля за въздържаност от анализи и коментари.
За мен беше и привилегия, и невероятна възможност да управлявам БНР в един толкова повратен момент в историята на организацията.
Заедно постигнахме много в програмен, административен и финансов аспект. Основните постижения съм ги очертал в отчетите на БНР до СЕМ, като последният ще бъде предаден на регулатора в четвъртък.
Вярвам, че Съветът за електронни медии ще подбере ръководител, който не е обвързан с политически или икономически интереси и който ще продължи работата по трансформацията на организацията.
Желая на всеки един от Вас успех и просперитет.

Ваш,
Андон

Андон Балтаков бе избран за генерален директор на БНР през януари 2020 г. - преди по-малко от 2 години, след конкурс на Съвета за електронни медии. Той наследи на поста Светослав Костов, който бе уволнен предсрочно  - заради опит да свали от ефир журналистката Силвия Великова, което доведе до протести, и безпрецедентната ситуация със спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за около 5 часа на 13 септември 2019 г.

Настоящият директор на радиото подаде оставка и през октомври 2020 г. - но тогава в знак на протест заради подготвяни промени в Закона за радиото и телевизията от Министерството на културата. Според Балтаков тогава текстове от проекта, предложени от него, са били първоначално одобрени, но след това бяха изчезнали от готовите поправки, които министерството се подготвяше да внесе за разглеждане в Народното събрание. Самите текстове бяха свързани с мандата на генералните директори на БНР и БНТ и работата на управителните съвети (УС).

В крайна сметка Балтаков оттегли въпросната оставка. 

 
После генералният директор на БНР влезе в спор с бившето правителство на ГЕРБ заради орязване на бюджета на радиото с близо половин милион лева. Това се случи тази година, когато кабинетът "Борисов 3" вече бе в оставка.
 
Промяната бе мотивирана с икономии заради плащания, свързани с пандемията. На фона на одобрен трансфер към Българската национална телевизия (БНТ) от 20 милиона лева за покриване на просрочени задължения, и трансфер към Българската телеграфна агенция от 2 750 000 лева. 
 
 
И СЕМ, и Асоциацията на европейските журналисти реагираха срещу въпросното решение.

Бетина Жотева: Ще се обадя на Силвия Великова и Петър Волгин за и.д. изпълняващ длъжността

 
СЕМ ще заседава в петък по подадената от Балтаков оставка, съобщи председателката на съвета Бетина Жотева пред БНР.
 
"Съжалявам много, че е взел такова решение и съжалявам много за всичко, което му се е случило и което го е принудило да вземе това решение", коментира тя и добави, че отново в петък трябва да бъде посочен и и.д. генерален директор до провеждането на нов конкурс. 

"Като отсега мога да кажа, че първите хора от БНР, на които аз ще се обадя лично, за да ги поканя да поемат длъжността, са госпожа Силвия Великова и господин Петър Волгин", добави Жотева.