Като безплодни 30 минути, съпроводени с често повишаване на тон, може да се синтезира провелият се днес разговор между директора на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков и министъра на културата Боил Банов. Първият хвърли своята оставка преди няколко дни и поиска паралелно тази на втория. А причината: от предложенията за изменения в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) са отпаднали текстове, свързани с мандата на генералните директори на БНР и БНТ и работата на управителните съвети. Тези промени са били предложени от радиото и одобрени от работната група, която заседава по закона,

Балтаков и Банов проведоха днес онлайн среща, на която присъстваха и екипите им, работили по измененията, но основно говореха те. И не се разбраха.

Целият разговор се връщаше отново и отново към исканията на всеки един от двамата. Балтаков настоява Министерството на културата (МК) да оттегли проекта, който в момента е на етап обществено обсъждане, не е внесен в Министерския съвет, а оттам и в парламента. А Банов - шефът на БНР да внесе исканите от него изпаднали поправки, заедно с БНТ и СЕМ, като обеща те да бъдат отчетени в рамките на процедурата по общественото обсъждане и внесени в правителството за гласуване. Т.е. да не се оттегля проектът.

"Добре, благодаря ви. Аз няма какво повече да кажа", приключи от страна на директора на радиото разговорът.

Дойде обаче публично признание от Банов защо от министерството са орязали въпросните поправки - заради това, че срещу тях се обявиха 1200 български интелектуалци.

Това лято председателят на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов внесе изменения в закона, според които мандатите на шефовете на БНР и БНТ се увеличаваха от 3 на 5 години, тоест и на сегашните директори - и на Балтаков, и на Емил Кошлуков. Последва мигновена реакция на именити българи, но не заради самите предложения, а заради несъгласие с личността на Кошлуков и с водената от него в обществената медия политика. 

В резултат Рашидов оттегли проекта си.

В провелия се днес разговор между министъра и директора на радиото обаче се говори много за интелектуалците, но не се спомена името на шефа на БНТ.

Ето как протече дистанционна среща:

"Основният ми въпрос е кое наложи промяната на текста" - започна директно Балтаков.

"Промените са продиктувани от едно единствено нещо.  Юли месец знаете, че председателят на комисията по култура представи проектозакон с такива текстове, които много бързо предизвикаха обществено недоволство, включително подписка от много видни наши интелектуалци във всички сфери на културата и не само", отвърна Банов.

И допълни:

"Затова сме извадили тези текстове, за да не провокираме последващо бламиране на проектозакона." 

Балтаков му благодари за "искреността", след което попита защо не е бил уведомен, че за обществено обсъждане ще отиде окастреният проект. Както и в предходните си публични изяви подчерта, че от страна на радиото е бил съгласуван проектът такъв, по какъвто е било постигнато съгласие в работната група, т. е. с текстовете за мандатите и УС. заяви още, че всичко останало е такова, каквото трябва да е, заявените в началото на работата цели са отразени, но те не могат да бъдат постигнати без липсващите текстове. 

"За мен това, че е имало обществен натиск в рамките на 24 часа, не е оправдание да се махат толкова основни членове в един нов закон. И аз заставам зад името си с него и с целия си професионален опит и компетентност. Мислите, че ако някой беше тръгнал да оспорва тези членове аз нямаше да застана зад тях с името си зад вас ли?! Ами мои хора са участвали в тази група! Аз лично съм дал положително мнение за тези членове! Как няма да застана зад тях?! И цялото радио ще застане зад вас! Това са неща, които ние трябва да свършим, а вече в парламента законодателят да решава дали да слага или премахва текстове. Но ние като експерти трябва да му предложим един изключително изчистен законопроект", посочи директорът на радиото.

И последва диалог, който се повтори много пъти след това:

- Пак казвам - има реакция на доста сериозна част от обществото...

- Те не са видели останалите постановки, само мандатите. Мандатите не са най-съществената част - много по-философски въпроси и концепции има там.

- В момента всички процедури по този законопроект са отворени...

- Не съм съгласен. Експертната група е изготвила проект и не сте поискали мнението ми.

- Вижте сега, аз казвам че има подписка на 1200 интелектуалци, които бламират на практика тези 8 члена заради мандатите, вие казвате, че това няма никакво значение. Как да продължим разговора нататък?!

- Да се върнем на нивата ноември - за мен това е безумие и някаква политическа игра. Моля ви, върнете законопроекта така, както трябва да бъде внесен. Работата на експертната група не може да бъде зачертавана административно просто защото нещо се било случило.

-  Аз няма да върна законопроект, който е бламиран! Няма да върна нещо, което е бламирано от българските интелектуалци. Но ще внеса в Министерскиь съвет законопроект, който е подкрепен от по-голяма част от обществото. Ако становищата, които вървят в момента, са в посока на мандатите и УС - ако се приемат, ще бъда гарант, че тези текстове ще бъдат внесени.

- Аз ви нямам доверие, г-н Банов.

- То ние не сме с вас да си вярваме. Ние правим обществено достояние определени неща...

- Вие изменихте моята воля. Казвате, че проектът е и от името на БНР, а не е. Ако искате си напишете, че е само на МК, ние не сме одобрявали този законопроект.

- Г-н Балтаков, така стоим на позиции, които...

- Са диаметрално противоположни.

- Не, не са точно диаметрално противоположни, защото гарантирам, че ако има обществен консенсус около тези членове, те ще бъдат вкарани по този начин.

- Тогава изтеглете проекта.

Напрежението обаче ескалира, когато Балтаков заяви на Банов:

"Вие подменяте волята на работната група еднолично. Кой ви даде това право?! Още повече че това е закон, касаещ БНР и БНТ, а вие просто така си решавате да правите нещо".

И тук Банов, известен с темперамента си, повиши още повече тона:

"Ама какво значи това "вие просто си решавате"! Извинявайте г-н Балтаков, ама... 25 пъти казвам, Дайте ми, искам да прочета имената на хората, които са подписали против (обръща се към шефката на кабинета си-бел. ред). Нека да ги прочетем и да видим тези хора какви хора са! Какво значи  - решавате си! Аз в обществения си живот не съм си позволил да реша нещо еднолично! Мога да ги изчета всичките! Как ще ме обвинявате в такова нещо - самолично, еднолично той си решил!"

Последва ново "завъртане" на гореописания разговор, като Балтаков отново заяви, че дължината на мандатите не е най-важното в проекта и обществото не е видяло целия законопроект, за да се предпоставя, че ще протестира срещу него. 

- Ама вие ще определяте на обществото какво е видяло и какво не ли?! Вие вече не сте директор на националното радио, вие вече сте директор на общественото мнение в България може би. - продължи с високите децибели министърът.

- Напротив, вие направихте тази алюзия. Аз не съм казвал такова нещо и нямам тази претенция.

- Ами правя го, защото съм български режисьор и със самочувствие да мога да я направя.

- Уважавам мнението ви.

- И аз уважавам вашето.

Взаимното уважение обаче отново не спомогна за сближаването на позициите и това доизнерви двамата участници в диалога. Последните думи на Банов бяха, че се опитва да си свърши работата "неполитизирано", че протестиращите са "разбрали-неразбрали за какво става дума", но след всичко това вече би трябвало да са запознати и че ако проектът е бил пуснат в пълния му вид, "вече трябва да сме спрели всичко, а това означава блокиране на медийната среда". "Добре, благодаря ви. Аз няма какво повече да кажа", сложи край на срещата генералният директор на радиото.

Така остава неизвестно ще си замине ли Балтаков за САЩ, каквато заявка даде, считано от 1 ноември. Т.е. да освободи поста. Както и ще оттегли ли Банов проекта, внасяйки този, одобрен от работната група - с текстовете на генералния директор на радиото.