“Синя България”, която е своеобразно продължение на дясното обединение за местния вот “Синя София”, се регистрира за изборите за евродепутати и парламент на 9 юни. 

Новата коалиция включва познати политически играчи - КОД, НДСВ, ДБГ, БЗНС, ”Консервативна България", "Българска нова демокрация", "Радикалдемократическа партия", "Движение демократично действие – Д 3” и др.

Акцентите от предизборната стратегия на “Синя България” включват силна дясна икономическа политика,  противопоставяне на неолибералния личностен разпад и свободата на човека. Коалицията си поставя за цел да се бори “за европейската ни идентичност и да следва ясни цели за защита на националната сигурност на страната”.

Председателят на НДСВ Станимир Илчев обяви, че "Синя България" хвърля ръкавицата на всички, които в момента са в парламента, но и на онези, които се стремят да попаднат там. За него е важно да се спрат носителите на вредните модели да се възпроизвеждат отново в Народното събрание.

"Идеята ни е да се слеем и да вървим по един широк и дълъг път. Да дадем път на младите, на образованите и опитните", каза още Илчев. 

По думите на Петър Москов от КОД "Синя България" е десен консервативен политически съюз, алтернатива на либералните сглобки и левите евразийски политически проекти. Той добави, че коалицията не е механичен сбор от партии, а е стремеж към обединение около десни икономически решения, консервативни ценности, европейско бъдеще и сигурност на България.

Москов обяви, че сред целите на коалицията е завършване на интеграцията в Шенген и еврозоната.

Москов остави отворен въпроса дали "Синя България" би работила в парламента с ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България", но определи като невъзможно бъдещо взаимодействие с ДПС, БСП и "Възраждане". По думите му ще бъде изготвен документ с ясно разписани цели и мерки относно икономиката, ефективността на системите за сигурност, здравеопазване и образование и гарантирането на европейско бъдеще и сигурност на България.