"Очаквам публично коалиционно споразумение с ясно разписани правила и отговорности" - това обяви служебният премиер Стефан Янев в началото на правителствено заседание.

"В политическото говорене думата "коалиция" се заменя с термини с неясно съдържание, например "обединение". Този термин е достатъчно широк и не предполага ясни правила на взаимодействие. Разбирам, че думата коалиция до голяма степен е натоварена с негативна конотация, но в същото време коалицията е онзи инструмент, който дава възможност за ясни правила за взаимодействие, взимане на решения и ясно носене на отговорност от политическите субекти", каза той.

И отново припомни позицията си, че е нужно устойчиво и ефективно редовно правителство, зад което да стои ясно парламентарно мнозинство. Приветства демонстрираната воля за диалог между парламентарните сили.

Янев назова конкретни области, които според него като служебен премиер трябва да са във фокуса: образование, борба с корупцията, развитие на икономиката и подпомагане на българския бизнес; борба с демографска криза, финансова децентрализация и повече правомощия на местната власт.

И добави, че в готовността на партиите да работят заедно по приоритети "ще проличи и мотивацията им и дали могат да гарантират на българските избиратели, че не се прави опит за възпроизвеждане на стари и компрометирани модели на поведение".

Изявлението на служебния премиер дойде на фона на продължаващи разговори в парламента между "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се БГ. Ние идваме". По-рано шефът на ПГ на ДБ Христо Иванов обяви от трибуната, че иска гаранции за държане на ДПС и ГЕРБ далеч от властта. Припомни и, че няма как да се дава подкрепа без яснота за кого е тя.

 
От ИТН задочно отвърнаха, че името на премиера, когото предлагат, ще стане ясно, когато бъде връчен мандата за съставяне на кабинет от президента Румен Радев.

По-късно коалицията и обединението около Мая Манолова се събраха на двустранни преговори за общи позиции.