Съпредседателят на "Демокатична България" Христо Иванов призова от парламентарната трибуна "Има такъв народ" да посочи имената на бъдещите министри. Според него без тези имена преговорите между двете партии са "просто разговори".

"Задачата очевидно е сложна, Ние сме обещали на нашите избиратели, цялото общество очаква правителство, което може да промени България. Ключовото понятие е корупцията. Това правителство трябва да може да се справи. Това ще бъде тестът дали правителството заслужава подкрепа, или не", заяви Иванов.

Според него без да са ясни имената на бъдещите министри не може да се оцени дали заявките, които се правят, са политически ангажименти.

За пореден път Иванов призова бъдещата парламентарна конфигурация да стои на дистанция от ГЕРБ и ДПС. Той призна, че за тези две формации са гласували много български граждани и сред тях има достатъчно свестни хора.

"Добре дошли са да подкрепят правилните решения. Но тези две политически формации продължават да бъдат заложник на едни организирани корупционни групи около Борисов и Сарая. Докато това не се промени, докато не се освободят от статута на група от граждани, жив щит на своите корупциони ядра, те не бива да бъдат допускани до възможността да влияят на бъдещото управление. Това е вратата, през която ще влезе корупцията", каза Иванов.

Той изтъкна, че парламентаризмът е повече от аритметика.

"Ако някой иска подкрепата на "Демократчна България", не просто да сме смокинов лист, а истински партньор, ние сме готови. Искаме да стане правителство, но което да може да трансформира България. Призоваваме личният състав на кабнета да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси. Не предлагаме наши номинации. Има хора в служебното правителство, трудно ми е да разбера защо не се интегрират. Кирил Петков, Асен Василев и проф. Денков могат да допринесат с огромно доверие", каза Иванов.

Той отново посочи най-важните приоритети за "Демократична България" - съдебна реформа чрез промяна в Конституцията, изчистване на регулаторите от "корупционните калинки", изчистване на службите, изчистване на финансовата система от мръсни пари, възстановяване на българския енергиен суверинитет, пакет от мерки, свързани със санкциите по "Магнитски", ясна визия за предстоящата нова COVID вълна.

"Най-естественият ход е да опитаме създаване на правителство от първия мандат. Готови сме да излезем в опозиция. Ако не можем да излъчим смислено управление, да се върнем към съда на избирателите. Искаме да дадем подкрепа при ясни параметри", каза още Иванов.

По традиция в този парламент изявлението на Иванов бе последвано от изявление на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Г-н Иванов вашата немощ не се опитвайте да я криете с анти-ДПС реторика. Вие търгувате и рекетирате всяка власт. ДПС не е заложник на каквото и да е", заяви Карадайъ.

И за пореден път добави, че "Демократична България" е част от "организирана олигархично-медийна НПО политическа група". Изявлението му бе посрещнато с аплодисменти. Карадайъ пак посочи Иво Прокпиев като "олигарх и символ на задкулисието в българската политика".

"Притежавайки медийна и икономическа власт, заграбва политическа власт, без да се явява на избори. Това е завладяна държава и фасадна демокрация. Политически шамани, начело с Иван Кръстев, НПО от българските поделения на международната Сорос мрежа. Един файтон хора овладяхте тази мрежа. В по-голямата си част сте хора от сериозни комунистически номенклатурни фамилии”, каза Карадайъ и отново бе аплодиран.

Той определи "Демократична България" като "организирана престъпна група в българската политика", която упражнява "активен политически инженеринг в цялото политическо пространство, включително по външни указания".

"Без да се явявате на избори имате министри в почти всички праивтелства", каза още Карадайъ.

И допълни:

"Дори и на книга нищо не споделяме. Между нас и вас има морална пропаст (аплодисменти от представителите на "Демократична България"). Ние от ДПС сме потомци и продължители на истински борци против тоталитарната комунистическа власт. Следователите и прокурорите от онова време ги виждаме във вашите редици. Вие сте потомци на комунистическата номенклатура. Яхнахте българската демокрация и слугувате на чужди интереси".

Мая Манолова от "Изправи се бг! Ние идваме!" заяви, че "когато започнат декларациите, разговорите очевидно не вървят". Тя каза, че нейната формация участва добросъвестно и активно в преговорите за създаване на правителство.

"Няма да подкрепим кабинет, в който виждаме дългата ръка на ГЕРБ и ДПС. И при най-малкото съмнение няма да участваме", каза Манолова.

От "Има такъв народ", който е първа политическа сила и именно тя е водещият фактор в преговорите за съставяне на правителство, не взеха отношение по темата.