Ако левицата подкрепя правителство на т.нар. партии на протеста, то то ще е скрепено със споразумение. Това обаче може да стане след серия от преговори, очертаване на допирни точки и обещания от типа на няма да се прокарват неолиберални политики, както и след като бъде обявен проектът за състав на новия кабинет.

Това обяви лидерката Корнелия Нинова като резултат от неделния пленум на партията, на който ръководството обсъди как да подължи разговорите и каква подкрепа би дала за правителство на "Има такъв народ". 

Както е известно, от петък ИТН провежда срещи с потенциалните партньори (без ГЕРБ), в това число с БСП.

Очаквано Нинова се обяви против някои от лансираните от партията на Станислаав Трифонов идеи, като приватизация на Българската банка за развитие, концесиониране на пътища. "Заявяваме желанието си Република Северна Македония да стане член на ЕС, но не за сметка на българския национален интерес" - даде заявка още лидерката.

Така днес Националният съвет на партията е решил, че дава мандат на групата за контакти да продължи разговорите с ИТН, както и с другите три формации - "Демократична България", "Изправи се БГ. Ние идваме" и ДПС.

Целта: разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа, а окончателното решение - пак ще се вземе от пленум, след като ИТН представи поименен състав на правителството и приоритетите му - заяви Нинова.

По думите й споразумението за подкрепа ще е по политики. Това не е коалиционно споразумение, държеше да подчертае Нинова. И даде пример: "подкрепяме тази, тази и тази политика, не бихме искали неолиберални ршения, компромис за РСМ" и пр.

БСП можело да отстоява политиките си чрез приоритетите, които излъчи кабинетът, заяви тя в отговор на въпрос как ще отстоява леви идеи в дясно управление. От левицата обаче "насложили, сравнили" програмите на останалите и имало доста съвпадения. Например болниците да не са търговрски дружества, преразглеждане на принципа "парите следват ученика", намаляване броя учебници, разбиране за преизчислявне на пенсиите, закриване на спецсъда и спецпрокуратурата. 

"Разбира се, всеки ще трябва да направи някакви компромиси. Няма да е лесно и няма да е с едни разговори."

Нинова нямало да дава персонални оценки на основния си опонент вляво - Мая Манолова. Вметна само, че е "човек, дължащ цялата си политическа кариера на БСП".

"Ако сме сериозни хора, ако искаме стабилност - да сядаме да говорим", заяви.

Очквано бе попитана и за протеста, съпътстващ началото на пленума, на който съпартийци поискаха оставката й заради все по-слабите изборни резултати на БСП и свикване на конгрес на партията. Но Нинова не отстъпи и даже ги обвини в опит да саботират евентуален стабилен кабинет.

"60 човека, вие ги видяхте. Толкова-горе долу, организирани, предвождани от Кирил Добрев, Калоян Паргов и Весела Лечева. Показва точно колко е силата на вътрешната опозиция - 60 от 82 000 членове. 

Не могат да ми искат точно те оставката, защото те не са ме избрали. За мен е важно мнението на тези близо 80%, които са ме избрали. Тези не са ми важни. Явихме се на най-справедливото и честно състезание - пряк избор и те го загубиха и не приемат резултата.

Единственият ефект, който постигнаха, беше публично чрез вас да изпртят послание за нестабилност на БСП. Това е план да се попречи за съствяне на стабилно правителство чрез разклащане на вътрешната стабилност и авторитета на БСП. Един от тях го каза и в залата", заяви Нинова.

Но кой е той - не посочи.