Първи разговор, с желание диалогът да продължи. Акцент върху търсенето на общите неща.

Така и от БСП, и от ИТН синтезираха срещата си в събота.

Първа след края на консултацията пред журналисти говори лидерката на соцпартията Корнелия Нинова. Чак след като представителите на БСП си тръгнаха, кратко изявление даде и председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов, но и двете страни обясниха, че в това няма нищо знаково, просто такава форма са избрали.

"Това е първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Има припокриване по някои теми, остават и някои различия. Утре ще обсъдим на Националния съвет, за да получим мандат да продължим разговорите. След това ще предложим работна група, за да започнем с ИТН работа по всяка политика конкретно", обясни Нинова.

И от двете страни декларираха готовност да продължат диалога помежду си. А при този първи разговор търсели общите неща помежду си. Според Нинова те са повече от различията.

Тя посочи и някои от основните моменти, в които има разминавания между двете политически сили - БСП остава против приватизацията на ББР, идеята за даване на магистрали на концесии. Соцпартията настоява преизчисляването на пенсиите да стане още тази година (Служебното правителство вече предложи актуализация на бюджета за тази година като вдигането на пенсиите е предвидено за 1 октомври. Мая Манолова иска това да стане даже преди тази дата). От ИТН обаче са за актуализацията да се случи с бюджета за следващата година.

"След Националния съвет ще ви отговорим на въпроса дали ще гласуваме за това правителство", отложи отговора Нинова.

Тя уточни, че утрешният Национален съвет е и с парламентарната група на БСП за България, и с коалиционните партньори.

Подобно на разговорите и с другите формации преди това и на срещата на социалистите с ИТН не са обсъждани имена и личности.

Соцлидерката каза още, че са обсъдили съдебната реформа, но за позиции за Северна Македония и Истанбулската конвенция не е ставало дума.

По отношение на съдебната реформа в двете програми имало много общи неща - закриването на спецпрокуратура, КПКОНПИ, за главния прокурор.

"Има нужда от нов закон за КПКОНПИ, не просто един човек да бъде сменен с друг, Трябва да положим общи усилия да се спре с лобисткото законодателство, с поправките между първо и второ четене на коляно, да не се правят промени през преходните и заключителните разпоредби", изброи още Нинова. 

Тема, по която имали различия, посочи тя, била здравеопазването. От БСП не приемат идеята за демонополизация на НЗОК, каквато имало в програмата на ИТН.

Това, което предстои - "ще излъчим експертни групи, които да продължат по отделни политики", без срокове. От партията на Трифонов дали на БСП възможност да изберат по кои въпроси искат да са работните групи.

За разлика от Мая Манолова Нинова не акцентира на възможната подкрепа за правителството от ДПС.

"Мандатоносителят (всъщност президентът все още не е връчил мандата - бел. ред.) решава кого да кани на разговори. Нека те да решат каква подкрепа искат и от кого. Оставете им спокойствието да преценят какво искат и с кого. Това си е техен въпрос", каза тя.

И добави, че накрая трябва да се види общата рамка като се обединят вижданията на всички партии в една рамка. Това ще е голямото предизвикателство, смята Нинова.

Според нея такова правителство можело да бъде наречено "кабинет на промяната".

"Изложихме нашите виждания, те - техните. Бяхме си прочели програмите. Някои неща са общи, има и разминавания, има обща посока по други, но с различни акценти", каза доста по-лаконично след Нинова и Тошко Йорданов.

"Те са твърде социална партия, ние сме по-практично настроени. Опитваме се да намерим общите неща, другото е ходене на избори", добави той.

И повтори: "Няма поемане на ангажименти, поставяне на ултиматуми, извиване на ръце. Ако те имат желание да ни подкрепят, трябва да има нещо общо. Различията ще се изглаждат за всяко отделно нещо".

 

В началото

Разговори за приоритети. Така обявиха срещата си БСП и ИТН по темата за съставянето на правителство. А лидерката на соцпартията подчерта, че има нужда от редовно правителство и работещ парламент.

"Искаме да изразим своето задоволство от това да има нормален политически диалог. От ИТН имаме желание да говорим за политики, приоритети и се надяваме, че всички партии ще бъдат в състояние да надмогнат тяснопартийните си интереси и да говорят за национални приоритети."

Това каза в началото на разговора Виктория Василева от "Има такъв народ".

Тя поиска да се види къде има припокриване и припознаване между двете формации в тези приоритети, дали има някъде съвпадение.

"Да оставим на заден план личностни разговори и тяснопартийни цели", повтори Василева.

"Благодарим за поканата. Диалогът и разумът ще намерят верния тон пред проблемите в България. Има нужда от редовно правителство. И от работещ парламент. Имаме предвид и социалните проблеми", каза Нинова. Изброи - необходимост от актуализация на бюджета за тази година, разглежзането и приемането на бюджет за следващата, на плана за устойчиво развитие.

"Има и много дългосрочни теми за решаване, промяната на сегашния модел минава през много сериозни реформи. Ние сме на разположение да разговаряме по приоритети - краткосрочни и дългосрочни", каза тя.