С протест пред "Позитано" 20, искане лидерката Корнелия Нинова да подаде оставка и незабавно свикване на партийния конгрес - така започна ключовият първи след предсрочните избори на 11 юли Национален съвет на БСП. Избори, на които левицата постигна исторически лош резултат.

В официалния дневен ред на сбирката темата "оставка" изобщо не присъства, а и самата Нинова ден след вота обяви, че това не е важно на фона на предизвикателствата пред България. Социалистите трябва да обсъдят доклад за изборите и да вземат решение за бъдещото си парламентарно поведение - ще участват ли в парламентарно мнозинство или не. Само преди ден - в събота - се проведе среща с "Има такъв народ" - в рамките на поисканите от победителя на изборите консултации, в които не участва само ГЕРБ. 

"Ние сме БСП", "Конгрес сега, утре ще е късно", "Чуйте гласа на партията" - това бяха част от лозунгите на протестиращите социалисти пред партийната централа. В демонстрацията участваха лица на БСП като Кирил Добрев, Весела Лечева (последната се отказа от участние в листите за парламента преди изборите на 11 юли - б.р.)

Имаше и плакат с настояване БСП да подкрепи президента Румен Радев и вицето му Илияна Йотова за нов мандат - нещо, което Нинова и фората й отказаха да направят, когато държавният глава обяви, че възнамерява да се кандидатира за втори мандат на изборите наесен. Това е и една от сериозните разделителни линии в партията в момента.

"Всички носим отговорност, най-вече тези, които подкрепяхме модела "Нинова", който се изчерпа, заяви пред журналисти  Калоян Паргов, председател на най-голямата партийна структура в страната - БСП-София.

След 4 април съм предложил на г-жа Нинова като личен акт, ако подаде оставка, аз ще съм първият след нея, посочи той и допълни, че кръгът трябва да се разшири и с Националния съвет.

Сега едно от решенията, които трябва да вземе БСП, е решение за конгрес през септември, на който анализът, който днес започва за изборните резултати, да продължи, смята Паргов.

Добрев, който първоначално бе в екипа на Нинова, когато тя пое партията, а след това бе неин опонент на прокараните през устава първи преки избори за лидер на БСП, заяви, че настояването е за извънреден конгрес, на който БСП да реши по кой път поема.

"Дали това минава през смяна на председателя или ръководството, ще го решат делегатите на конгреса, каза той и добави, че висшият партиен орган трябва да прецени и "дали ще продължим да вървим по път на разделението, по който вървяхме сега - с непрекъснато изключване и виновни хора". 

От обкръженето на Нинова обаче са на друго мнение. 

"Не е отворен въпросът за лидера на БСП", декларира депутатът от левицата Румен Гечев преди началото на заседанието на Националния съвет.

Той неглижира протеста, акцентирайки на това, че повечето от участниците в него не са получили партийно доверие, за да бъдат част от Националния съвет - "с едно-две изключения".

Депутатът Стоян Мирчев пък видя в протеста "опит да се отклони вниманието от този важен въпрос за промяната, която очаква цялата държава" - а именно въпросът за подкрепата за правителство на "Има такъв народ". Решение, което се очаква днес да дискутира пленумът, за сметка на "лидерския въпрос". 

По-рано - преди старта на пленума и на протеста - Румен Овчаров заяви пред бТВ, че сега не е моментът за оставката на Корнелия Нинова.

„Сега е сериалът "Сваляне на ГЕРБ от власт", сериалът „Свалянето на Корнелия Нинова“ приключи преди 10 месеца“, каза той, припомняйки прекия избор на председател на партията, който Нинова спечели.

„Един скоротечен преврат сега ще убие БСП, политиката не е ненавист“, каза той по повод очакваната демонстрация пред партийната централа. 

По темата трябва ли БСП да подкрепи кабинет на ИТН, Овчаров каза:

„БСП няма да даде празен чек на ИТН. БСП има интерес от правителство с работещ парламент, но трябва да се сме наясно какво подкрепяме и от какво управляващите се отказват. БСП не може да покрепи ИТН и на следващия ден те да въведат мажоритарните изори или да спрат субсидите на партиите, БСП съгласна ли е с това“.