"България продължава да бъде възприемана като атрактивна и евтина дестинация за инвестиции от много предприемачи, с правителствени стимули за нови вложения. Страната предлага едни от най-ниските разходи за труд в Европейския съюз, както и плоски ставки за корпоративния и подоходния данък. Но България има и най-ниската производителност на труда в ЕС и в средносрочен план тя е в риск заради бързо намаляващото население".

И още: 

"Чуждестранните инвеститори остават загрижени заради състоянието на върховенството на закона в България. Наред с ендемичната корупция, инвеститорите се сблъскват с други трудности като получаване с разрешителни, непредвидимост заради често променящи се  регулации и законодателна рамка, спорадични опити за неглижиране на дългосрочни правителствени договори и неефективна съдебна система" .

Това са два от изводите за България в годишния доклад за инвестиционния климат в 170 държави в света, който изготвя за американските инвеститори Държавният департамент на САЩ. Документът бе публикуван вчера вечерта. 

В резюмето за ситуацията в страната ни се казва, че целта е България да се присъедини към Еврозоната през 2024 г., след като стана част от механизма ERM II и Европейския банков съюз през 2020 г. "Приемането на еврото ще елиминира валутния риск и ще спомогне за намаляването на разходите при транзакции с някои от основните европейски търговски партньори на страната". Обръща се внимание и на това, че дефицитът е най-ниският в рамките на ЕС - около 3% от БВП, както и че туризмът, логистиката, услугите и автомобилният сектор са били ударени от кризата, президвиката от пандемията от коронавируса.

"Българската икономика се сви с 4,2% пред 2020 г., но се очаква да се възстанови през 2021 г. - с очакван ръст между 2,5 на сто и 4,1 %. Акцент е поставен и върху това, че в новия бюджетен период на ЕС България ще се възползва от европейските програми и европейския План за възстановяване и развитие. Държавният департамент посочва като бързо развиващи се сектори софтуерната индустрия, техническата поддръжка, аутсорсинга. 

Няма законови ограничения за чуждестранни собственици и контрол на фирми. С някои изключения чуждестранните инвеститори получават същото отношение като националните и за техните инвестиции няма рестрикции, пище още в доклада.

Но се посочва още, че "съдебната власт продължава да бъде една от институциите с най-ниско доверие в страната, с широко разпространени твърдения за покровителство, корупция и неправомерно политическо и бизнес влияние".

От Държавния департамент казват, че въпреки някои подобрения, правосъдето е бавно, решаването на дела често отнема години заради неефективни процедури, които възпрепятстват бързото и справедливо правораздаване, както и липса на ресурс в най-натоварените съдилища.

Друго място в доклада, където се споменава думата "корупция", е по отношение на регулаторната среда:

"Като цяло регулаторната среда в България се характеризира със сложност, липса на прозрачност и произволно или слабо прилагане. Тези фактори създават стимули за публична корупция. Правилата за обществени поръчки понякога са пригодени да отговарят на определени местни бизнес интереси"

Внимание е обърнато и на количеството лицензионни режими спрямо бизнес начинанията. 

По отношение на конкуренцията докладът отчита, че законът я гарантира, забранена е злоупотребата с монополно положение, има специален орган, който се грижи за спазване на правилата в лицето на Комисията за защита на конкуренцията. Но... "на практика Законът за конкуренцията се прилага непоследователно и някои от решенията на Комисията са съмнителни и изглеждат обект на политическо влияние".

В документа се разказва правната рамка по отношение на борбата с корупцията и конфликта на интереси. Както и резултатите от прилагането й - . 

"Въпреки това корупцията на високо равнище, особено при обществените поръчки и използването на средства от ЕС, предизвикват сериозно безпокойство", пише в доклада.

Дадени са и примери с това, че политическата воля и капацитетът за разследване остават ограничени, няма окончателна присъда за корупция по високите етажи на властта, а част от разследванията от висок обществен интерес се разглеждат като избирателни и политически мотивирани. И приключват с оправдателни присъди след продължителен процес. Цитирани са и данните от анализа на "Трансперанси интернешънъл" за 2020 г., според който България е на 69-о място сред 190 държави в индекса за усещането за корупция, което е най-лошият резултат в ЕС.

С пълния текст на доклада за България на английски език, можете да се запознаете ТУК