Водещата компания в "твърдата" памет Seagate планира да пусне 20-терабайтови твърди дискове и за масовия потребител, съобщи Tom's Hardware.

Компанията обещаваше преди години подобни обеми до 2020-а, но пандемията видно забави плановете им.

Досега памет с подобен обем се ползваше най-вече от големи корпоративни машини, тъй като цените на твърд диск над 10 гигабайта нарастват прогресивно.

Причината е, че за тях се ползва HAMR технологията, която увеличава сериозно плътността на паметта - колко данни могат да се съберат на една и съща площ. Seagate обаче планират да произведат големи по обем дискове и с класическата PMR и SMR технологии.

Разбира се, това не означава, че 20-терабайтовите твърди дискове ще са наистина евтини - просто няма да са на цена над 1000 долара, както досега. А това ще повлияе сериозно и на цените на "малките" дискове с обем от 1, 2, 5 и 10 терабайта.

Употребата на големи харддискове е стимулирана и от новата криптовалута Chia, която изисква много памет за съществуването си. Но фактор играят и все по-големите компютърни игри (много от тях започват да достигат 100 гигабайта), видеофайлове (минута 4К видео може да мине 5 гигабайта) и други.