Най-доброто решение за изборите в чужбина е въвеждане на гласуване по пощата. Такъв е изводът на Министерство на външните работи след най-големия вот зад граница досега. 

Служебният външен министър Светлан Стоев заяви на брифинг днес, че МВнР ще предложи промени в Изборния кодекс, за да може нашите сънародници зад граница да гласуват по пощата с предварителна регистрация. Според него е нужна и Районна избирателна комисия "Чужбина".

Стоев се възмути на факта, че ЦИК е натоварила Външно със задачи, които са неприсъщи за функциите му - МВнР не е придатък на ЦИК, заяви той.

"Промените в изборното законодателство облекчиха начина на гласуване на българите зад граница, нямаше опашки, но създаде трудности при организацията", заяви Иван Кондов, председател на работната група за вота и постоянен секретар на МВнР.

Той и Калин Анастасов, друг член на работната група, илюстрираха проблемите с данни. В чужбина на вота на 11 юли бяха открити рекордните 782 секции - с близо 300 повече от април. Гласували са 173 843 български граждани, с 4% по-малко от предишния път.

За изборите в чужбина българските граждани имат два варианта - да заявят, че ще гласуват предварително, или да пишат заявление в деня на вота. Първият вариант позволява много по-добра реакция от институциите, организиращи вота, но той е предпочетен от малцинството гласоподаватели. 129 280 души са били дописани в изборните списъци в деня на вота. 25 000 души пък са се регистрирали предварително за вота, но не са отишли да гласуват.

Решението на този проблем може да е активната регистрация, смята Кондов. Гласуването по пощата обикновено включва тази мярка.

С писмо могат да гласуват гражданите на Австралия, Австрия, Канада, Германия, САЩ, Швейцария. В други държави - като Франция, Великобритания, Норвегия, Испания, Италия, Унгария, гласуването по пощата е опция именно за гражданите зад граница или тези, които имат друга причина да не могат да отидат до урните.

У нас този вариант бе обсъден при последната светкавична редакция на Изборния кодекс преди вота, но в крайна сметка бе отхвърлена.

МВнР е организирало и осъществило пренасянето на над 40 тона материали и машини за вота. Друго предизвикателство е връщането на документацията - още се чакат изборни книжа от Република Южна Африка и Австралия, например, които се бавят заради карантина на посолството в РЮА и затегнатите мерки срещу коронавируса в Канбера.