Броени дни преди парламентарния вот Министерство на външните работи призова Централната избирателна комисия (ЦИК) за бързи решения по няколко съществени въпроса за организирането на изборите в чужбина. Призивът дойде от служебния министър Светлан Стоев, като се промъкна и нотка на критика - особено що се отнася до обучението на членовете на секционните комисии за боравене с машините.

421 машини са доставени към момента в страните в чужбина, от петък ще се разнасят по секциите. Няма недоставени устройства.

Но Стоев призова "в спешен порядък" от ЦИК  да вземат решения по няколко въпроса: Да се определят членовете на СИК. Причините са планирани отпуски, а и "възмущението - това е точната дума на българските общности", че СИК продължават да се пълнят от политическите партии, както е по закон - посочиха от  МВнР. Тук става въпрос за това, че когато партиите не могат да запълнят местата в секциите в чужбина, МВнР командирова служители, а членове на СИК може да станат и доброволци на местно ниво.

Стоев призова и да се вземе решение за декларациите, които се попълват от съгражданите ни в чужбина, невписани в списъка за гласуване. Имаше гласоподаватели с предварително попълнени, някои и на място - отбеляза министърът. Но допълни, че "би било хубаво ЦИК да излезе с конкретно решение по този въпрос". Този въпрос в действителност е важен, особено що се касае до казуси като контролиран вот - гласуват ли лица с българско гражданство без дори да знаят български език с предварително попълнени декларации.

Третото посочено нещо от Стоев бе по-скоро констатация:

"Хората, които ще заминат, колкото и да са участвали в избори, новият елемент с машините е налице - тези хора не минаха никакъв курс на обучение в ЦИК. За съжаление няма и методически указания".

На финала на брифинга дипломат номер едно в служебния кабинет сподели и лично виждане - кога се правят промени в Изборния кодекс.

"Не е измислено от мен, а е принцип на всички демократични държави. Ако искаме да имаме съвременен ИК, крайно време е българските политици да се съобразят с препоръките на международните наблюдатели. И на тези избори ще имаме наблюдатели и съм убеден, че ще бъдат повторение на препоръките от последните 10-15 г."

Последното идва да каже, че 45-ото Народно събрание реши през краткия си живот да паднат почти всякакви ограничения за организирането на вота в чужбина, както и там, както и в страната, да се гласува с машини в секциите с над 300 избиратели. Това увеличи работата на Външно неимоверно много, което днес бе подчертано и от министъра, и от отговорника за организацията Иван Кондов.

Стана ясно, че МВнР е доставило 9000 тона машини, над 5000 тона счетоводни документи, разменило е няколко хиляди ноти, за да направи вотът зад граница възможен. 380 души командирова МВнР, 180 служители на дипломатическите представителства ще се включат, 230 ще са от общностите зад граница - около 100 от които от Великобритания и Северна Ирландия заради въведената отскоро карантина.

За първи път ще имаме и избори на гръцките острови, т.е. гражданите на почивка и сезонните работници ще могат да гласуват, посочи още министърът.

Стоев обяви и безпрецедентните за Германия 117 секции.

Кондов обобщи: 784 СИК -в чужбина, 68 802 декларации са подадени за тях. За три СИК няма разрешения - две в Германия и една в Малайзия. Чакат се разрешения за секциите в Бон и Нови Сад.

Кондов подчерта, че от МВнР искат в бъдеще да се разгледат сроковете за дейностите по набиране на кандидатите за членове на СИК. Много са кратки.

На финала Стоев подчерта, че за него ЦИК трябва да е професионална комисия, а не съставена по предложение на политическите партии. Подчерта още, че според него в чужбина трябва да се гласува по пощата, а не чрез "тези 9 тона машини и тонове бюлетини", като активната страна трябва да са избирателите. По думите му с всяка година вотът става все по-скъп, и все по-скъп. "Дай Боже, един ден да станем като естонците и да можем да гласуваме електронно", заяви Стоев.