"Моето лично мнение е, че е много наложително да бъде въведена задължителна ваксинация за медицинските работници и за хората, които се занимават със социални грижи в центровете за възрастни хора".

Това подчерта отново в сряда главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев като добави, че не иска да ангажира като позиция Министерството на здравеопазването. Доц. Кунчев каза още, че "не по-малко от 10 страни в ЕС вече го направиха". Той възнамерява да направи подобно предложение.

Към момента здравният министър в служебното правителство Стойчо Кацаров многократно е подчертавал, че ваксинацията трябва да остане доброволна, като хората се имунизират осъзнато, с разума си, а не защото са принудени или подкупени като "на избори с кебапчета".

Главният държавен здравен инспектор уточни, че няма яснота какви би била мярката при отказ за ваксинация. Даде за пример като краен вариант Русия, където нежелаещите отивали в неплатен отпуск. На други места те не можели да работят с пациенти, което всъщност е основата на дейността им и "това ще се отрази на заплащането им".

Доц. Кунчев не обясни обаче как в подобни ситуации ще се компенсира недостигът на медици - подобни проблеми имаше в болниците в отделни региони по време на двете вълни.

Главният държавен здравен инспектор добави, че при въвеждането на каквато и да е мярка, която да ускори ваксинацията, трябва внимателно да се преценяват и плюсовете, и минусите, да се търси балансът, за да има минимални последици.

Той посочи и че в Гърция са въвели стимул за увеличаване на темповете на имунизацията, като дават карта със 120 евро на ваксинирани млади хора. 

"Интересно какъв ще е ефектът", отбеляза доц. Кунчев.

По въпроса дали не се ограничават права така и каква ще е реакцията на хората той коментира: "А как ще реагират, ако загубим още 18 хил. души" (официално регистрираните жертви на COVID от началото на пандемията са над 18 хил. вече, бел. ред.).

Обръщане на тенденцията - спадът на случаите спря

Той предупреди, че се наблюдава обръщане на тенденцията с новите случаи в страната.

"Спадът спря", отчете Кунчев.

Според него предстои ръст - бавен до края на месеца и по-бърз през август.

„В момента заболеваемостта и ситуацията в отделните европейски страни се движи в изключително широки граници. Не си спомням при предишните вълни да е имало такива големи разлики. За пример ще ви кажа, че в момента на 14-дневна база случаите, изчислени към 1 милион население в България, са 141. В същото време във Великобритания са 8300, а в Кипър 15 000", посочи още той. 

Държавите в Европа, в които има рязък скок на случаите - Кипър, Испания, Малта, Португалия, Испания, са все туристически страни, добави доц. Кунчев.

Той коментира и разпространението на Делта варианта у нас.

„На база на граничния контрол успяваме да забавим навлизането на индийския щам у нас. Ние сме една от страните с най-ниско разпространение на този щам - 30 %”, заяви Кунчев.

По думите му в някои от държавите в Европа Делта вариантът е достигнал над 60 % разпространение. 

Главният държавен здравен инспектор уточни, че граничният контрол не може да спре разпространението на вируса, но "не ни е все едно дали това ще стане за едни месец, или за два-три, когато ще сме по-готови".