Възможно е в България новата вълна от коронавирус да дойде и преди септември.

Това каза пред бТВ главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"При нас има едно закъснение около месец-месец и половина след вълна в Европа. Започвам да не съм чак толкова оптимист (че новата вълна ще е чак през септември - б.р.)", каза Кунчев.

И допълни, че в момента вълна има в Русия, Кипър, Испания, Нидерландия, Швеция, Исландия.

Кунчев коментира и плана, който правителството подготвя за нова вълна от коронавирус. Той уточни, че е трудно да се каже какво точно ще се направи. Следят се 22 показателя.

"Важно е какъв е щамът, кого засяга, колко е тежък. Може да има висока заболеваемст, но да протича леко и да не се пълнят болниците", обясни Кунчев.

Той изтъкна, че за влизащите у нас от Русия вече се изисква PCR тест. Според Кунчев европейското първенство по футбол "тези големи движения на маси, особеността на контактите" са "предпоставка за бързо разпространение".

"Там ние, слава Богу, не участваме", изтъкна Кунчев.

На въпрос за залежаващите ваксини той отговори, че най-много такива са от "Астра Зенека".

"Между 30 и 35 хил. дневно ваксинирани трябва да има", каза Кунчев.

В последните дни в България няма ден с над 15 хил. ваксинирани. Кунчев каза, че има публкации, според които колективен имунитет срещу делта варианта има при 80-85% ваксинирани.

"Да стигнем 70%, сега сме на 15%", каза Кунчев.

Той коментира и последната заповед на здравното министерство, според която ваксинираните могат да не носят маски в служебни помещения. Кунчев призна, че идеята е да се поощри ваксинирането. Той каза, че има изследвания, според които и имунизираните биха могли да са носители, но това касае малък процент от тях.