"Не желая да се имунизирам, подписвам декларация, че ще си платя лечението от COVID. Обществото не е длъжно да ти плаща стотици хиляди лева, толкова струва едно лечение, защото ти си решил - еми няма пък да направя това, няма да се имунизирам..."

Това каза в четвъртък по Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

"Не съм голям привърженик нито на бонусите, нито на малусите", добави той по повод различните прилагани в други държави начини за стимулиране на ваксинационния процес.

След което уточни, че е по-голям привърженик на мерки, пряко свързани със здравето - на американския модел - с плащането за лечение при отказ за ваксинация.

Кунчев добави още примери - като се почне с бира и пица в някои щати в САЩ, мине се през неплатен отпуск в Москва и се стигне до сериозни бонуси, каквито направил курортът "Албена" в България.

Той се спря и на ваксинацията при хора с професии, които работят с рискови групи - като медици, персонал в социални домове.

"Не може в социални домове, където стоят 80-90-годишни хора ваксинацията да е 20 процента сред работещите. Това е абсурдно", каза той.

И добави: "Най-доброто е да кажеш на човек -"това е най-доброто за твоето здраве, направи го". А не да го принуждаваш, но е факт, че така не става", отчете главният държавен здравен инспектор.

Кунчев коментира и че Русия може да се окаже в червената зона.

От днес, 1 юли, са в сила нови COVID правила за влизане в страната, като държавите се разделят на зелена, оранжева и червена зона. Влизането в България от червената зона не е разрешено.

В България обаче точно започнаха да пристигат и първите самолети с руснаци. Русия в момента е в нов пик на коронавируса, като преобладаващо случаите са от Делта варианта (станал популярен и като индийски вариант).

 
"Ако нещата вървят така, ще поискаме включването на Русия в червената зона."

"Знам колко трудно ще се приеме такава ограничителна мярка с оглед на това, че всички очакваха нормален туристически сезон, но по-важно от всичко е да предпазим страната от допълнителен внос на нови варианти", каза доц. Кунчев.

Той даде за пример тежката ситуация, в която се оказа Португалия, защото в страната беше внесен бразилският вариант.

"Очаквам Финландия да изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем.

Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението”, обясни главният държавен здравен инспектор.

Преди дни от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха, че са изолирани още седем случая на индийския вариант. Първият е от април, макар че той беше потвърден в началото на юни от НЦЗПБ.

Доц. Кунчев отново предупреди, че се очаква нова вълна.

„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това как се развиват нещата около нас и как се държим ние.

Определено има факти, които ни притесняват като продължаващото разпространение на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и ако се налага, ще наложим мерки”, каза той.

Той подчерта, че Делта вариантът на коронавируса се предава с 60% по-лесно от британския. Има данни за по-тежко протичане и по-трудно лечение. 

"Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има много подробности, които също са важни - колко сте близо един до друг, отворен ли е прозорецът или ползвате климатик. С по-малко количество вируси пак възниква заболяване - това е особеното на този вариант", обясни доц. Кунчев.

Според него има много сериозни заблуждения, че ваксината не помага. Целта, която се търси с имунизацията, е да няма тежко протичане на болестта, и тя се постига.

"Най-активно се работи върху това да видим колко е продължителен имунитетът след ваксинация и трябва ли да има допълнителна бустерна доза, както при много ваксини.

Вероятно трябва, но въпросът е след колко време. Това не е решено и няма единно мнение сред научната общност.

Другото е дали да е със същата или с друга ваксина - защото изследване показа, че като ги смесим, работят по-добре", обясни още той.