"Очакваме и постепенно повишение на случаите на индийския вариант у нас. В момента сме в най-добрата ситуация, която обаче няма да се задържи повече от седмица-две. Оттук нататък ще започне ръст и от нас зависи колко ще е бърз и интензивен. Ако не успеем да постигнем по-висок имунизационен обхват, ще се повтори картината, която виждаме в Испания, Гърция и Кипър.“

Това прогнозира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в понеделник и добави, че нова вълна може да има септемри-октомври - при отимистичен вариант.

Според него при повече ваксинирани вълната ще мине по-леко и с по-малко критични ситуации.

Доц. Кунчев даде и някои пояснения по заповедта на здравния министър от петък за влизането на нови страни в "червената" зона, която е в сила от днес. Там са вече Великобритания, Кипър, Испания.

 
Влизащите българи, техните семейства, хората със статут на постоянно пребиваващи у нас трябва да представят отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди идването в страната. Това може да направят и 24 часа след като са вече минали границата. Ако не са изпълнени някои от тези два варианта, остават под 10-дневна карантина.  Това се отнася и за децата, независимо от възрастта им.

"Българските граждани, влизащи в страната, е по-добре да имат предварително направени изследвания. За тези, които нямат, ние изискваме PCR. Ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни. В случай, че го направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на РЗИ отменя карантината", уточни главният държавен здравен инспектор.

Той коментира и попадналите в "червената зона" страни.

"В момента се потвърждават данните, че ситуацията се влошава с доста бързи темпове в Кипър, Гърция, Испания и Португалия и някои области на Нидерландия. Може да очакваме, че вълната ще се развива и ще достигне до всички страни в Европа", добави Кунчев.

Той обясни, че ваксинираните, пристигащи от страни в "червената зона", също ще се наложи да се подложат на тест, защото може да са преносители.

"Това ще ни гарантира, че няма да има разпространение на нови варианти на вируса в България", допълни Кунчев.

Той коментира и потока от прибиращи се, като предупреди, че има огромен натиск, особено през юли и август, когато се очаква натоварването на граничните пунктове да е голямо – особено на "Кулата", "Калотина" и "Капитан Андреево".

По думите му България е изпратила заявка за PCR тестове, които Европейската комисия да ни предостави.

„Сумата е над 1,6 млн. евро. Целта е да улесним хората, на които им предстои да се завърнат в страната. РЗИ продължава търсенето и назначаването на още хора, които да работят на границите, за да се улесни влизането в страната. Работи се много по това да се подобрят тестовете за коронавирус, за да се доближат до PCR, но засега няма такъв, който да е равностоен“, каза още Ангел Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор добави, че вече има 180 таблета по граничните пунктове, да са се улесни преминаването през тях, както и че са отпуснати допълнителни 180 бройки за служители на РЗИ.

Той отбеляза, че мерките за насърчаване на ваксинацията - и със задължителен, и с поощрителен характер, трябва да дойдат като политическо решение. Но подчерта личното си мнение, че задължителна ваксинация при медици и социални работници е вариант, който трябва да бъде обмислен.