Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

След приключването на протяжната пресконференция на "Има такъв народ" в петък, целяща да изчисти името на оттегления кандидат-премиер Николай Василев, служебното правителство предприе стъпка, която захлупи медийния интерес към срещата на ИТН с медиите.

Правосъдният министър Янаки Стоилов внесе във Висшия съдебен съвет искане за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев на базата на материали, подготвени от вицепремиера и вътрешен министър Бойко Рашков. Искането е заради уронване на престижа на съдебната власт, съгласно Конституцията. Сигналите съдържат и данни за престъпления срещу правосъдието, но те могат да бъдат разследвани по друг ред.

Ходът на служебното правителство е колкото силен, толкова и очакван. Над едногодишните протести срещу главния прокурор, в които участваха хиляди граждани, партии като "Демократична България" и неправителствени организации като "Правосъдие за всеки" и "Боец", настояваха за оставката или отстраняването на Гешев. Едно от издиганите на площадите искания беше правосъдният министър, който председателства заседанията на пленума на Висшия съдебен съвет, но не участва в гласуванията му, да поиска отстраняването на обвинител номер едно. 

Упреците на говорителката на прокуратурата, че това е "политически акт", и на самия Иван Гешев, че приложенията от 108 страници на сигнала на Бойко Рашков са "преглед на печата", сами си противоречат. Да, уронването на престижа на съдебната власт касае до голяма степен имиджа, който с действията и бездействията си Гешев създава на прокуратурата пред цялото общество. За което тъкмо медийните публикации са адекватен "регистър". Както Янаки Стоилов каза в събота по БНТ, "преценката за престижа на съдебната власт е колкото юридическа, толкова и обществено-политическа". Самият министър не си прави илюзии, че точно този състав на ВСС ще отстрани главния прокурор, но пък искането му "поставя на голямо изпитание членовете на ВСС да покажат дали са самостоятелни". 

Остраняването на Гешев е неотменима част от промяната

Дори да е обречен на неуспех, институционалният опит за отстраняването на Гешев е висша форма на обществено-политически натиск. Исканията на площада намират своето продължение в легитимните институционални инструменти. По аналогичен начин, медиите показаха как се крадат стотици милиони лева обществен ресурс и се раздават на приближени фирми чрез държавното дружество "Автомагистрали", но едва чрез институционалното разобличаване и пресичане на тази практика от служебното правителство нещата станаха еднозначно ясни за всички. 

А най-широкото измерение на обществено-политическия смисъл от искането до ВСС е заявката, че пътят за радикална съдебна реформа и отстраняването на главния прокурор като първо препятствие по него остава централен обществен приоритет. И че който се отклонява или забавя по него, изпада от мейнстрийма на промяната. По думите на лидерите на ИТН от въпросната пресконференция, отстраняването на Гешев е дълъг процес и изисква друг състав на ВСС. Да, но неглижирането на всички други възможности преди това посява съмнения доколко тази партия наистина има за свой приоритет възстановяването на правовата държава. 

Служебният кабинет, а не Трифонов, изпълнява исканията на площада

Случайно или не, "захлупването" на пресконференцията на ИТН с офанзивата на министър Стоилов към Гешев постави и друго сравнение, което е нелицеприятно за партията на Трифонов: докато проектът за редовен кабинет на първата политическа сила е преждевременно оттеглен, служебният кабинет нанася мощен удар на още един фронт. При това този път ударът идва от "лявата част" на кабинета - Янаки Стоилов, Бойко Рашков, изпълнявайки основния приоритет на опозиционната десница в лицето на "Демократична България". Точно такива коалиционни усилия се харесват на мнозинството, което търси промяна.

Следизборно експресно изследване на "Галъп", макар и без претенции за национална представителност, сочи, че над два пъти повече хора предпочитат коалиционно правителство на трите протестни формации - ИТН, ДБ, ИСМВ, пред еднопартиен кабинет на ИТН. Въпреки това, на петъчната пресконференция подгласниците на Трифонов затвърдиха позицията, че ИТН пак ще предложи самостоятелен кабинет - с друг премиер и леко променен състав, пък другите две протестни формации да го подкрепят. 

Какъвто и кабинет да предложи ИТН, той губи по точки от служебния, който вече се доказа и хората го харесват. Губи и по легитимност, защото с 65 депутати ИТН очевидно няма да може да управлява сама и просто търси на кого да стовари вината за нови предсрочни избори. Накрая ще загуби избирателите си, след като и най-доверчивите проумеят, че Слави Трифонов на практика саботира промяната. 

Дойче Веле

Коментари

Калин

Какви са тези „хиляди граждани”, които искали оставката на Гешев ? Хората не са такива балъци, каквито ги смятате. Васил Божков, Цветан Василев, Зарята, Бойкикев и Маджо ли са сред тях? Румен Радев и той е сред „хилядите граждани”, нали така ? Хората знаят и кой стои зад сайта в който пишете, че „хиляди граждани” искали оставката на Гешев. И баба Кина от Дупница ли иска оставката, или само тези, които имат лични причини да не харесват Гешев. Само роднините ви четат текстове писани в сайтове издържани от бивши ченгета от ДС.

Логика?!?

Щом не даваш министерски кресла на “Америка за БГ” сектата с 12.6% значи си срещу промяната и срещу отстраняването на Гешев?!? Каква радост само у Дойче веле, че медийната машина на зеления чорап е захлупила пресконференцията на ИТН. И не беше протяжна, а много напрегната и дълга заради бесните им въпроси

Стойнев, каква е тази дизайнерска дрога ве, майна?

Едно време бяхте по-нормални. Задлжително ли е в Дойчо Велев да си пишеш антрефилетата от върха на черешата?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.