Почти всеки втори избирател определя отминалите на 11 юли избори като по-честни от предишни, а силно мнозинство от около две трети подкрепя машинното гласуване.

Трима от всеки четирима гласоподаватели настояват за сформиране на редовно правителство, като се регистрира значително колебание дали това ще се случи.

Мандатът, който гласоподавателите дадоха в неделя, отчетливо е за премахване на модела на управление на ГЕРБ – над две трети от пълнолетните българи го декларират.

Същевременно мнозинството не одобрява прибързването при обявения от Слави Трифонов проект за правителство, а и самия му състав.

Масовите желания са за правителство на партиите на промяната, независимо как точно ще бъде реализирано.

Има предразположение и към някаква форма на „продължение“ на служебния кабинет.

Това са някои от изводите от следизборен сондаж, осъществен от „Галъп интернешънъл болкан“ между 14 и 16 юли сред 816 пълнолетни българи по телефона.

48,5 на сто от анкетираните смятат, че изборите са били по-честни отпреди, 27,9% - същите като преди, а за по-нечестни ги намират 9,3%. Близо две трети одобряват машинното глсуване. Явно мнозина са очаквали на тези избори по-добро представяне от партиите си – затова и 56,2% от запитаните не са доволни от резултата на изборите, а 29,2% са доволни. 

Три четвърти искат правителство

75,6% избират опцията „правителство“ пред „нови избори“ (15,6%). В същото време обаче липсва сигурност, че парламентът ще успее да състави правителство. 47,5% предполагат, че той няма да успее, а 39,9% са на обратната позиция. Останалите се колебаят. Данните показват ръст на очакването за правителство, в сравнение с предишни други сондажи, отбелязват от „Галъп интернешънъл болкан“.

Близо 63 на сто искат служебният кабинет да остане под някаква форма

Премахването на досегашния модел на управление явно се одобрява и се очакват варианти на управленски конфигурации около всички протестни партии. Важно е моделът на управление на ГЕРБ никога да не се повтори, съгласяват се 71,5% от запитаните.

Предпочитанията са за кабинет, формирано около т. нар. партии на протеста. На директен въпрос дали не би било добре служебното правителство под някаква форма да остане, 62,5% биха одобрили, а 32,1% не биха одобрили. Останалите се колебаят. 

Заявката на Слави Трифонов за кабинета на Николай Василев се оценява като неубедителна. 68,7% не одобряват обявата на Слави Трифонов преди свикването на парламента. 24,8% са на обратното мнение. Николай Василев не е одобряван от 56,9%, харесват го 23,4%. Останалите се колебаят.

"Очевидно, изтеглянето на Василев е благоприятна за Трифонов стъпка", отбелязват от агенцията.

50,4% обаче не одобряват като цяло предложения състав на кабинета, малко над една четвърт (26,7%) го харесват. Останалите се колебаят.

Данните са от независим телефонен сондаж сред 816 души. Изследването е проведено в периода 14-16 юли. Абсолютната максимална грешка е ±3,5% при 50% дялове. 1% от извадката се равнява на около 55 хил. пълнолетни българи.