Тежки обвинения с привкус на корупция отправи новото ръководство на Министерство на здравеопазването към старото - от времето, в което ведомството бе оглавявано от Кирил Ананиев, а неизменен заместник  на министъра бе Жени Начева.

Както Клуб Z писа, вчера МЗ даде на антикорупционната комисия Начева с твърдението, че е оказвала натиск върху бившия директор на "Бул Био" да сключи неизгоден договор с адвокатска кантора. Отделно прати Начева и на прокуратурата, МВР и дори ГДБОП - заради твърдения за съмнителни доставки на предпазни средства по време на COVID кризата миналата година.

Днес заместник-министърът на здравеопазването в служебния кабинет Димитър Петров даде брифинг по двата случая - уж с разяснения.

До момента е известно, че според бившия директор на държавното дружество през 2018  г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването, Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент "Бул Био" има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 000 лв. Подал е сигнал в КПКОНПИ.

По думите на Петров натиск е бил оказван по отношение на "западноевропейска фирма, адвокатска кантора - по делото за реакторите на АЕЦ "Белене" срещу "Росатом", което знаете е загубено" (не без усилията на българското правителство по това време, б.р.).

Става въпрос за кантората "Уайт енд Кейс", която заместникът на Стойчо Кацаров не пожела да назове. Тя трябвало да бъде наета заради решение на Министерския съвет да прекрати договор за посредничество при продажбата на БЦЖ ваксина с канадска фирма.

Петров разказа как имало кореспонденция между Начева и ръководството на "Бул Био". В имейл от нея се твърдяло, че наемането на въпросната кантора е решение на Министерския съвет.

"МС има решение да се прекрати договорът с канадската фирма, но не и за наемане на адвокатската кантора. Това си е нейна измишльотина", заяви Петров.

И намекна: "Знаете на кого е била подчинена". Но пък не искал да прави внушения. По това време министър е Ананиев, който после стана министър на финансите. Според зам.-министъра и от него имало натиск, защото след кореспонденцията с Начева имало и среща с Ананиев.

Вчера от МЗ обявиха до медиите, че договорът с кантората не може да бъде намерен. Обаче...

"След като вчера пуснахме съобщението, договорът се появи с някакво обяснение, че бил на дъното на касата и не могли да го намерят".

По думите му за случая от 2018-а нямало как да се разбере по-рано "докато тук са били съответните лица".

Във вчерашното съобщение на ведомството на Кацаров припомняха и че Инспекторатът на МЗ извърши проверка за начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през март – април 2020 г. - първите дни от началото на пандемията от коронавирус.

Според констатациите доставките са "подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални изисквания, на база постъпили оферти, които не са заведени в МЗ". Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри. Договорите са внасяни веднага в МС, даже не било ясно кой ги е подписвал. 

Всичко се е случвало в рамките на ден-два. По думите на Петров една съгласувателна продецура може да се извърши и в рамките на 5 часа и той не можел да приеме, че Ананиев и Начева са най-добрите здравни експерти. Последното бе по повод на въпрос за форсмажора към онзи момент, когато не достигаха маски, респиратори и медикаменти срещу коронавируса.

Стана ясно, че се визират доставките от Китай. 

По думите на зам.-министъра и респираторите, и маските са били с компрометирано качество - били са масово потребление, а не за болниците.

"Вероятно става въпрос за прокорупционни схеми. Много добре се вижда при респираторите, че те са купувани на двойна, тройна цена от тези, които по-късно са правени с по-нормална процедура. При това са некачествени и неокомплектовани. Не може китайският респиратор да е три пъти по-скъп от фирмения, европейски. Те са стигнали до болниците и след това са правени допълнителни разходи за доокомплектоване", заяви зам.-министърът.

По отношение на хидроксихлорохина Петров заяви, че е закупено много голямо количество при положение, че в този момент е имало дарения от "Бул Био", които не са били потърсени от министерството и в момента този препарат е раздаден в болниците и регионалните инспекции - има го наличен. Купен бил по предложение на Начева, с докладна записка от Ананиев - с решение на МС "и след това директен договор с фирмата". "Това е станало за един ден всичкото".  

От МС поискали и информация дали Жени Начева като председател на надзора на здравната каса е променяла данни на бюджетите на лечебните заведения, след като те са приети от надзора, стана ясно още днес.