Министерството на здравеопазването, подобно на останалите ведомства, изнесли днес данни за нередности по време на бившото управление, е сезирало антикорупционната комисия, както и прокуратурата, МВР и дори ГДБОП - за действия на бившата зам.-министърка Жени Начева, свързани с договор с адвокатска кантора и с доставка на предпазни средства по време на COVID кризата миналата година.

МЗ е предоставило на КПКОНПИ документи във връзка със сигнал за оказан натиск от страна Начева спрямо бившия управител на „Бул Био-НЦЗПБ“ - съобщават от ведомството на Стойчо Кацаров.

Според бившия директор на държавното дружество (вероятно се визира Николай Борисов) през 2018  г., в качеството си на зам.-министър на здравеопазването, Жени Начева е упражнила натиск върху него да сключи договор с конкретна адвокатска кантора за съдействие по прекратяване на международен договор на стойност 350 000 евро, въпреки че към този момент "Бул Био" има сключен договор с друго адвокатско дружество, чиято стойност е 40 000 лв.

От съобщението на МЗ става ясно, че сигнал за оказан натиск е бил подаден в комисията на Сотир Цацаров, като той е изискал от министерството оригинали на документите по случая.

"Оригиналът на въпросния договор и регистърът на договорите в „Бул Био“ обаче липсват, което означава, че никой в дружеството не е наясно дали в даден момент няма да се появят нови задължения към въпросната фирма", твърдят от МЗ.

Не се споменава коя е "въпросната фирма".

От ведомството припомнят и че Инспекторатът на МЗ извърши проверка за начина на закупуване на лични предпазни средства, респиратори и хидроксихлорохин през март – април 2020 г. - първите дни от началото на пандемията от коронавирус. Според констатациите доставките са "подготвяни еднолично от тогавашния зам.-министър Жени Начева, без залагане на минимални изисквания, на база постъпили оферти, които не са заведени в МЗ". Не е провеждано съгласуване със съответните ресорни дирекции и с останалите заместник-министри, твърдят още от министерството на Кацаров.

Проектите на докладни записки до Министерския съвет са подготвяни еднолично, след което тогавашният министър на здравеопазването ги е внасял в МС, а като следствие налице са правителствени решения, четем още. Доставките по договорите са осъществени месеци след разписания срок, но неустойки няма.

"Всички тези действия на тогавашното ръководство на МЗ, както и издаването на фактури и извършването на авансови плащания, са се случвали в рамките на 1-2 дни", упрекват бившото ръководство на министерството от сегашното такова.

Докладът от тази проверка е изпратен до прокуратурата и МВР с предложение да се направи проверка дали има данни за извършено престъпление и дали са налице основания за започване на наказателно преследване. Отделно от това, информацията и документите по казуса са предоставени и на ГДБОП по искане на главната дирекция.