Върховна административна прокуратура (ВАП) е прекратила образуваната по сигнал на Антикорупционния фонд (АКФ) преписка за вноса на китайски маски с компрометирано качество на стойност 1,6 млн. евро от Министерството на здравеопазването (МЗ) през 2020 г., без да извърши проверка на фактите. 

Това съобщават от АКФ, прилагайки и резолюцията на ВАП.

От решението става ясно, че след получаването на сигнала, прокуратурата единствено е предложила на здравния министър да осъществи законовите си задължения по опазване здравето и живота на гражданите. В отговор министърът е заявил, че е извършил имено това, което според ВАП е достатъчно основание преписката да бъде прекратена. 

Казусът с дефектните китайски маски, произведени от фирма RYZUR, става публичен след серия журналистически материали през 2020 г. От материалите става ясно, че маските не предоставят необходима защита срещу COVID-19, а доставките им са спрени в Канада, Нидерландия и Испания. Въпреки тази публично налична информация, в края на март 2020 г. министърът на здравеопазването сключва два договора с Китай за доставка на близо 3 млн. защитни маски RYZUR и 50 респираторни апарата на обща стойност 4,6 млн. евро. 

През септември 2020 г. Антикорупционният фонд публикува разследването си „Маската невъзможна“, в което разкри, че МЗ е взело решението да внесе именно маските, произведени от фирма RYZUR, обосновавайки се с тест за надеждност в не-акредитирана лаборатория на една, единствена маска, която дори не е от същия тип като внесените по договора с китайската държава. Впоследствие маските RYZUR са раздадени на българските медици и здравни работници на първа линия. Разследването стъпва на информация от документи, предоставени на АКФ от самото министерство, припомнят от организацията.

АКФ сигнализира прокуратурата за вероятни нарушения.

„В решението на ВАП липсва информация да са отправени въпроси, да е изискана документация или други действия, конкретно насочени към отговор на поставените в сигнала ни проблеми“, коментира София Желева от правната програма на АКФ.

В отговор на сезирането от страна на прокуратурата, Министерство на здравеопазването заявява, че „осъществява стриктен контрол върху дейностите по опазване здравето на гражданите, включително и на българските медици, особено в условията на извънредна епидемична обстановка“.

Това твърдение на министъра се оказва достатъчно основание за прекратяване на образуваната преписка, без осъществяване на никаква ефективна проверка: "Имайки предвид изложеното от министъра на здравеопазването може да се направи извод, че направеното предложение от ВАП е уважено, поради което преписката във ВАП е прекратена“.

"ВАП не е взела предвид подробната документация (издадена от самото министерство), приложена към сигнала на АКФ, която категорично доказва, че на поръчаните и раздадени медицински маски не са извършвани никакви тестове за качество, въпреки, множеството медийни и научни публикации за компрометирани качествени характеристики", заявяват в заключение от фонда.