Неправителствената организация фондация "Антикорупционен фонд" (АКФ) поиска днес копия от договорите за внос на предпазни маски от Китай, които бяха обявени на 30 март от Министерския съвет. 

Организацията е задала няколко въпроса по темата на Министерството на здравеопазването още преди седмица, но отговори така и не са пристигнали. Затова сега от АКФ ще поискат информацията по Закона за достъп до обществена информация. 

"Основните въпроси, на които нямаме отговори, са какъв тип маски са поръчани, кога ще бъдат доставени и защо има разлика в цените за доставката на маски от Китай и тези, които ще бъдат закупени по оперативна програма "Региони в растеж", посочват оттам.

Предисторията

Още в края на миналия месец стана ясно, че държавата има намерение да пусне обществена поръчка за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. Така на 27 март Министерският съвет упълномощи Министерството на здравеопазването да закупи 1 176 770 броя предпазни маски на стойност 1 412 124 евро и 50 респираторни апарата на стойност 1 500 000 евро. Финансирането беше осигурено от оперативната програма "Региони в растеж".

Три дни по-късно - на 30 март, обаче Министерския съвет обяви втора поръчка към Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за закупуване на 1 000 000 медицински маски на цена 1 670 000 евро. 

От данните е видно, че има сериозна разлика в цената и броя на маските.

Съмненията

От антикорупционния фонд казват, че в съобщенията на Министерския съвет за двете поръчки не се разкриват детайли за параметрите на сделките и за спецификациите на поръчаните предпазни средства и медицинска апаратура. По-конкретно, не става ясно дали поръчаните маски са хирургически или маски по стандарт N95 или сходен, които предоставят по-висока защита и се търгуват на много по-високи цени на международния пазар.

Освен това от АКФ отбелязват, че вносът на медицински средства от Китай се случва, след като в продължение на месец правителството публично изразяваше позиция, че българската индустрия има капацитета да осигурява качествено медицинско оборудване на многократно по-ниски цени от вносното.

Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обявиха, че предложените мостри от български фирми за производство на защитни облекла са покрили всички изисквания и производството започва. Здравният министър съобщи, че са поръчани 70 000 предпазни облекла и още толкова маски, като те ще бъдат предназначени за медицинския персонал, който се грижи за заразени с COVID-19.2, припомнят от неправителствената организация. 

Малко по-късно стана ясно, продължават от оттам, че трите големи български завода, които ще работят за задоволяване нуждите на страната от защитно облекло, платове и маски, са "Интендантско обслужване", "Мак" в Габрово и "Аполо" във Враца.

"На 31 март 2020 г. г-н Ананиев съобщи, че вече има поне десет български производители, които "усилено произвеждат маски с изключително добро качество и на много по-ниски цени от тези, които са вкарвани отвън". На 3 април 2020 г. премиерът обяви, че фирма "Арексим" в Смолян ще започне производство на висок клас защитни очила и шлемове, които да се използват от медицинския персонал за лечение на заразени с COVID-19. 

Съгласно публикуваната от премиера информация смолянската фирма има капацитет за производство на до 200 000 броя месечно висок клас защитни очила и шлемове. На 4 април 2020 г. г-н Борисов заяви, че българските производители имат капацитет да произвеждат около 1 милион медицински маски седмично и могат да участват в обща поръчка за задоволяване нуждите на страните от Европейския съюз", припомнят още от АКФ.

Въпросите

Тъй като липсва достатъчно информация по договорите по конкретните описани случаи и заради евентуалното противоречие на решението за внос на маски с по-ранни позиции на правителството за вътрешното им производство от АКФ са отправили няколко въпроса към Министерството на здравеопазването. Според организацията бъркотията около решенията "подкопава доверието на обществеността в ефективността и законосъобразността на действията на институциите".

Ето и въпросите:

1. Какъв тип маски са поръчани на Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия - за еднократна, многократна употреба, с филтър или без филтър? От какъв материал са изработени поръчаните маски?

2. В какъв срок се очаква да бъдат доставени медицинските изделия, предмет на договора с Китайската национална фармацевтична корпорация?

3. Какво е количеството маски и каква е крайната цена, която е договорена? На какво се дължи разликата в цените на двете цитирани поръчки, договорени с Китайската национална фармацевтична корпорация? Водени ли са преговори за договаряне на по-ниска сума и как се е стигнало до посочването на тази конкретна цена? 

4. Водени ли са разговори за изработка и доставка на медицинските маски, предмет на посочения договор, с български производители? Ако да, каква цени и условия са предложили българските производители за 1 брой маска, какъв е бил нейният вид, материалът за изработка, както и срокът за изпълнение на евентуалната поръчка?

До момента обаче отговори няма, затова ще се търси информация по ЗДОИ за сключените договори с с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия, както и договорите с български производители на лични предпазни средства.

"Вярваме, че получената публична информация ще повиши прозрачността на сключваните от правителството международни и вътрешни договори, свързани с пандемията от коронавируса", пишат от организацията. 

АКФ заявява, че ще продължи да следи развитието на темата и заявява готовността си да осигури пълен граждански мониторинг на действията на институциите в условията на извънредно положение.