Двамата бодигардове на Ахмед Доган, които преди година поругаха българския флаг, захвърляйки го на плажа “Росенец”, са били възстановени на работа в Националната служба за охрана (НСО). Това съобщиха съпредседателят на Демократична България Христо Иванов и Ивайло Мирчев като се позоваха на своя информация.

Румен Атанасов (с жълтата фланелка от конфликта преди година) и Калин Гаджев, който два пъти захвърли флага при акостирането на политиците край летните сараи на Доган, са обжалвали уволнението си и отново са охранители в държавната служба.

„След случая „Росенец“ започва проверка в НСО, която се ръководи от ген. Емил Тонев, който след това става шеф на НСО. Той е уволнил двамата гардове. Те са възстановени на работа, след като са обжалвали своето уволнение. Аргументът е, че са уволнени от човека, който е извършил проверката“, съобщи Ивайло Мирчев в живо включване пред сградата на НСО.

“Демократична България“ ще отправи официално запитване до НСО дали двамата охранители отново са на работа в службата, както и дали са получили допуск до класифицирана информация

„Ще попитаме НСО ще приеме ли този факта да няма последици за нейните служители, които са се подиграли с българския флаг? За нас това е несправедливо“, заяви Христо Иванов.

„Не става въпрос за някаква вендета срещу някакви хора, които са ни блъскали или са се отнесли с нас не много подобаващо. Става дума фундаментални принципи на уважение към закона, българската държава и нейните символи, каза още той. - Става дума за това, което казахме, стъпвайки на „Росенец“: Ние прокарваме линия в пясъка. Една линия, в която България трябва да е друга, законът трябва да се прилага към всички и не бива да има хора със специален статут като почетния председател на задкулисието Ахмед Доган. В България далаверите, свързани с ексклузивния статут на Доган за структуроопределящи.“

Иванов смята, че първата година от отвоюването на плажа „Росенец“ не е повод за празненства и радост, а за отчет за свършената работа.

„В следващите дни смятаме да направим един преглед на различните процедури и да доведем докрай всички онези очаквания на хората – всички казуси с „Росенец“ и Ахмед Доган да бъдат приведени в съответствие със закона“, каза още съпредседателят на “Демократична България”.

„Докато хората виждат, че в България има една фигура, на която всичко ѝ е позволено, те ще знаят, че законът не е еднакъв за всички. Затова няма да се откажем от нито един аспект, свързан с „Росенец“ и Доган, включително постройките, включително бодигардовете му, които се бяха превърнали в негова лична охрана до степен да не разпознават българския флаг, включително ТЕЦ “Варна”, пристанището към него и всички далавери като дълбачки и т.н.“, изброи Христо Иванов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ